Omaž francuskoj školi – koncert francuske muzike za flautu i klavir

26/09/2014

U prepunoj Svečanoj sali Gradske kuće održan je koncert francuske muzike za flautu i klavir. Izvođači su bili flautiskinja Ksenija Bašić i Saša Svijić, koji ju je pratio na klaviru. Ovi mladi umetnici su pred novosadskom publikom izvodili dela poznatih francuskih kompozitora, poput Morisa Ravela, Kloda Debisija, Gabrijela Forea, i mnogih drugih.

– Za ovakav program, tj. francuske kompozitore sam se odlučila zato što je francuska škola flaute jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija na svetu još od njenog osnivanja početkom 20. veka. Osnovao ju je Pol Tafanel, čuveni flautista, kompozitor, pedagog, koji je predavao na Pariskom konzervatorijumu. Francuski flautisti su uneli revoluciju kada je sviranje flaute u pitanju, a ponajviše su doprinali estetici tona, njegovoj lepoti i izražajnosti. Između ostalog je zbog toga veliki izazov i zadovoljstvo svirati i dela francuskih kompozitora, koja to to na najbolji način oslikavaju. Ovim koncertom sam želela da napravim omaž francuskoj školi – rekla je Ksenija Bašić.

– Što se tiče nastupa pred novosadskom publikom, istina je da je najteže svirati pred “svojom” publikom, ali je isto tako i najlepše. Kao rođenoj Novosađanki, uvek mi je zadovoljstvo da se predstavim našoj publici, pogotovo nakon što sam se školovala i nastupala u inostranstvu, tako da imam priliku da pokažem šta sam tamo sve naučila.

Ova mlada Novosađanka i njen partner na klaviru sarađuju skoro 20 godina: „On me je pratio tokom čitavog mog školovanja, sa izuzetkom mog boravka u Beču. On je neko ko odlično poznaje literaturu za flautu, ima veliko sviračko iskustvo, muzikalan je, dobar svirač, međusobno se odlično razumemo i nadopunjujemo, a tim koji pobeđuje ne treba menjati“, rekla je flautiskinja Ksenija Bašić.

Pored koncerta u Novom Sadu nastupili su sa ovim programom u Bačkoj Palanci i Šapcu, a predstoje im koncerti u Beogradu, Pančevu, Kuli, Sremskoj Mitrovici.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ldQqWHkjOO0[/youtube]

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qISZm7E5PS0[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja