Okrugli sto “Medijske slobode i odgovornost za javno izgovorenu reč”

18/12/2015

“VRATITI STID ZA JAVNO IZGOVORENU REČ”

Okrugli sto na temu ,,Medijske slobode i odgovornost za javno izgovorenu reč”, održan je na Tribini mladih u Kulturnom centru Novog Sada,u sredu 17.decembra. O tome da li sloboda mišljenja treba da ima ograničenja govorili su politikolog, Danilo Koprivica i novinari Đorđe Vukmirović i Milorad Vukašinović.

1

Učesnici su Tribinu podelili u tri teme: privatizacija lokalnih medija, granice javno izgovrene reči i slobode mišljenja, osvrnuvši se na događaje koji su obeležili poslednjih mesec dana, a uticali na promenu sistema i medije uopšte. Na samom početku razgovora Milorad Vukašinović je istakao da je ideja ovog skupa da se započne ciklus razgovora na temu medijske slobode u Srbiji i zahvalio se Kulturnom centru Novog Sada što ima sluha za ovakve programe.

Prvo pitanje koje je postavljeno kao tema ovog okruglog stola je privatizacija lokalnih medija i njihova mogućnost da kao takva zadrže svoju objektivnost. Vukašinović je istakao da su lokalni mediji korektiv javnog servisa, i kao takvi predstavljaju malo ali značajno medijsko svetlo. Politikolog Danilo Koprivica dodao je da je privatizacijom lokalnih medija ugrožena objektvnost u informisanju u novinarskoj profesiji što se može jasno videti u kakvom stanju je ova profesija dana. Da je novinarstvo stiglo do “ruba srama” kao profesija kojoj je javnost u prošlom veku verovala složio se i novinar Večernjih novosti Đorđe Vukmirović, analizarjući i situaciju koja je zadesila novinsku agenciju Tanjug.

-Novinar mora da bude objektivan, a ne da bude sredstvo za manipulaciju u rukama pojedinac. Objektivnost je upravo ono što se u našem novinarstvu izgubilo u poslednjih 25 godina od kada je na delu politički propagandizam – ističe Đorđe Vukmirović.

Kao zaključak ovog okruglog stola nameće se misao da pisani i štampani, privatni i javni mediji moraju da zadrže svoju objektivnost,da brzo i objektivno izveštavaju i idu u korak sa novim tehnologijama. I ono najvažnije, oko čega su se svi učesnici ovog okruglog stola složili,je činjenica da mora da se vrati stid za javno izgovorenu reč.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja