Održano predavanje u čast jubileja Petrovaradinske bitke

30/01/2016

U Kulturnom centru, u petak, 29. januara, u klubu Tribina mladih,  profesor Ognjen Karanović održao je predavanje pod nazivom „Tri stotine godina Petrovaradinske bitke, istorijske posledice i značaj“.

Tema tribine bila je veliki jubilej koji se obeležava ove godine u Novom Sadu, a to je tri stotine godina od čuvene Bitke na Vezircu ili Petrovaradinske bitke koja se odigrala 5. avgusta 1716. godine.

Profesor Karanović je prisutnima objasnio kakve su prilike bile na ovim prostorima pre početka, tokom i posle same bitke koja je veoma uticala na dalje istorisjke tokove. Prisutne je uputio u to koliko su značajni Eugen Savojski i Damad – Ali paša kao glavni akteri ovog događaja. Petrovaradniska bitka predstavlja nezaobilazni istorijski momenat  u konstituisanju današnje Vojvodine. Značaj bitke utoliko je veći što su posle nje Turci, za sva vremena, potisnuti južno od Save i Dunava. Ovaj događaj ima možda i presudan uticaj na političku, kulturnu i društvenu budućnost današnje Vojvodine.

 

– Petrovaradinska bitka je događaj koji je u istoriografiji u potpunosti osvetljen. Ono što je veoma bitno za ovu bitku jesu njene posledice i njen značaj za dalji istorijski tok. Ova bitka nije samo jedan segment prošlosti naše zemlje, nego i Evrope u celini – istakao je profesor Karanović

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja