Održano predavanje prof. dr Horhea Gonzalesa Aroće u KCNS

25/12/2018

U okviru manifestacije Dani Kube u Novom Sadu, u utorak 25. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, održano je predavanje „El ajiaco“ – Uvod u kubansku kulturuAutor i predavač bio je profesor Horhe Gonzales Aroća sa Kube.

Posmatrajući „el ajiaco“ (ahiako) kao metaforu, Gonzales je publiku upoznao sa glavnim odlikama kubanske kulture i kubanskom populacijom. „El ajiaco“ je nacionalno kubansko jelo, a njegovo poreklo i značaj vezani su za razvoj kubanske kulture. Preciznije, to je supa koju je kuvalo indijansko pleme Taino. Antropolog Fernando Ortiz objasnio je da „el ajiaco“ kao metafora simbolizuje formaciju kubanske kulture: kada su Španci došli na Kubu, dodavli su nove sastojke u ovu supu, zatim su to činili Francuzi, Kinezi, Amerikanci… Svako od njih je uneo u supu neki novi, svoj sastojak.

– Sve što imate u frižideru, meso, kukuruz, krompir, stavite u ključalu vodu i nastaće ahiako – objasnio je  Gonzalez.

 U nastavku, profesor Gonzales je objasnio da je Kuba najveće ostrvo na Karibima sa više od jedanaest miliona žitelja. Ženska populacija brojnija je od muške. Glavni grad je Havana, a najveći grad posle nje je Santjago de Kuba. Zanimljivo je da su to dva potpuno različita grada po govoru. U Havani, koja se nalazi na zapadnom delu Kube, priča se veoma brzo, „gutaju“ se poneka slova, a u istočnoj Kubi, gde je drugi pomenuti grad, priča se sporije i izgovor je čistiji.

Prof. dr Horhe Gonzales Aroća je doktor filozofskih nauka sa diplomom iz uže naučne oblasti Filozofija Marksa i Lenjina. Oblasti njegovih interesovanja i istraživanja obuhvataju i latinoameričku filozofiju, kao i istoriju filozofije. Bio je profesor na Odseku za filozofiju Univerziteta u Havani i rukovodilac akademskog programa za proučavanje filozofije u okviru Kubanskog kulturnog centra „Kalazans“, nakon čega je bio na čelu meksičkog Univerziteta „Kristofer Kolumbo“. Autor je knjige „Beskorisna strast; pojam smrti i slobode u filozofiji Žana Pola Sartra“.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja