Održano književno veče Mirka Stikića

27/08/2019

U utorak 27. avgusta u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada upriličeno je književno veče pesnika Mirka Stikića. Na promociji su, pored autora, govorili: Mirjana Štefanicki Antonić, pesnikinja i književni kritičar i Svetozar Savković, pesnik i prozni pisac. Moderator je bio Stevan Babić.

Autor je druženje sa poštovaocima svojih stihova započeo kazivanjem pesme „Mati drhtavom rukom ognjište čuva“ koja je u Mrkonjić gradu, na poetskom festivalu, proglašena najtužnijom ljubavnom pesmom. Takođe, našla se u antologiji jedne zavičajne zbirke.

O Stikićevom pesništvu publici je govorila  Mirjana Štefanicki Antonić, pesnikinja, kritičarka i autorka recenzije za njegove poslednje dve zbirke pesama. Ona je pročitala svoju recenziju za knjigu „Banatska elegija“ u kojoj se osvrnula na stihove koje karakterišu čežnja, seta, tuga, žalost, bol, jadikovanje… Teme su različite – moralne, patriotske i  ratničke, ali dominiraju izrazito ljubavne pesme.

    Štefanicki Antonić dodala je da je Stikić svoju knjigu „Banatska elegija“ posvetio majci Jelenki Stikić koja ima 91 godinu, živi u Lazarevu kod Zrenjanina i čuva porodično ognjište.

    Pošto je autor pročitao još nekoliko svojih pesama, Svetozar Savković, književni kritičar, pesnik i prozni pisac, kazao je da je Stikić čovek-pesnik koji ukazuje na stvarnost i to ne samo onu ličnu i doživljenu, već na sveopštu, misaonu zbilju.

     Mirko Stikić rođen je 1958. god. u Lazarevu kod Zrenjanina gde je pohađao i osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Zrenjaninu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je kao diplomirani ekonomista u republičkim i pokrajinskim organima uprave u Novom Sadu.

Objavio je tri zbirke pesama : „Duša na dlanu“ (2011), „Korak do sna“ (2012) i „Banatska elegija“ (2018), sve tri u izdanju IK „Prometej“ iz Novog Sada. Objavljivao je i u književnim časopisima, periodici i zbornicima poezije.

Učestvovao je u umetničkim kolonijama. Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom festivalu poezije „Sremskokarlovački pesnički brodovi“ 2018. godine. Član je Društva književnika Vojvodine i Saveza književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR). Živi i radi u Novom Sadu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja