Održano drugo književno veče istoričara Radovana Damjanovića

17/06/2019

Drugo književno veče istoričara Radovana Damjanovića održano je u ponedeljak 17. juna u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Na promociji je govorio autor.

Ovo predavanje, pred brojnom publikom, Damjanović je bazirao na mapama koje je sam crtao ili je pronalazio fotografije starih gravira koje je koristio u rečnicima kao ilustracije i potvrdu nekih svojih istraživanja.

Damjanović (62) je istoričar i istraživač jezika koji živi i radi u Beogradu. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i već četrdesetak godina bavi se tabu temama srpske istorije i paleolingvistike.

Našoj javnosti postao je poznat kao idejni tvorac i realizator knjige prilično intrigantnog naslova „Srpsko-srpski rečnik“ koja baca novo svetlo na razvoj najstarijih civilizacija Mediterana i Evrope.Damjanović tvrdi da etimologija predstavlja ključ istorije Srba, ali i istorije drugih naroda.

    Takođe, u svom radu prikazuje proces brisanja materijalnih tragova srpske i svetske kulturne baštine arheološki potvrđene starosti od preko 6000 godina.

Publici u KCNS naveo je niz zanimljivih primera i asocijacija. Reč „volf“ asocira na to da se despot Đurađ Branković potpisivao kao Đurađ Vuković (Vlković).Dakle, smatra Damjanović, u našoj tradiciji je da su oni Brankovići, međutim, Đurađ je bio Vuković.

Damjanović je autor emisije „Srpsko-srpski rečnik“ na beogradskoj televiziji „Art“, i monografija „Žrnov“ i „Srpski Avalon“.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja