Održana Zelena debata: Virtuelni grad – Novi Sad na društvenim mrežama

02/06/2016

Zelena debata: Virtuelni grad – Novi Sad na društvenim mrežama održana je  u sredu 1. juna na „Tribini mladih“. Autor i moderator debate bio je Danilo Koprivica.

DSC_0048

 Zelena debata je forma susretanja stručne i laičke javnosti, institucionalnih i vaninstitucionalnih zainteresovanih strana, na teme iz oblasti kulture urbanog življenja.

Tema ove debate bila je  fenomen onlajn zajednice i njenom uticaju na stvarni i virtuelni život grada. Da li je Grad svestan njihovog potencijala i da li ga dovoljno koristi? Koliko kulturne institucije prepoznaju ove mreže kao najdirektniji i najefikasniji kanal komunikacije sa mlađim generacijama?

O popularnoj fejsbuk stranici “Šta je novosadski?” govorila je jedna od urednica Slađana Gajić. Ona je objasnila kako je uopšte nastala ideja da se pokrene jedna takva stranica, koji su njihovi osnovni ciljevi i planovi.

– Primetili smo da su u fokusu najviše negativne pojave, a smatrali smo da je naš grad više od toga, da postoji lepša strana Novog Sada. Bavimo se promocijom vrednosti, podsticanjem aktivnosti i želimo da budemo katalizatori promena. Baziramo se na humanitarni rad, volontiranje, obrazovanje… – rekla je Slađana Gajić

Nikola Arežina, osnivač i urednik portala Fruškać prisutnima je objasnio kako je portal pokrenut, čime se oni bave, sa kakvim se problemima susreću i koje su njihove želje i planovi u narednom periodu.

– Fruškać je onlajn vodič kroz Nacionalni park Fruška gora nastao sa ciljem očuvanja njegovih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Osnovan je 2015. godine kao nezavisno, dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje pokrenuto samoinicijativom entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. Portal je napravljen isključivo doprinosom i veštinama zaljubljenika u prirodu – rekao je Arežina

O stranici “NSU – Uživo sa novosadskih ulica” govorili su Stefan Koprivica i Nikola Bilić. Autori i administratori poznate fejsbuk stranice ispričali su kako je cela priča počela bezazleno, objavljivanjem zanimljive fotografije koja je privukla mnogo pažnje.

– “NSU – Uživo sa novosadskih ulica” je informativna fejsbuk stranica koja se bavi sirovim informacijama koje stižu od pratilaca – rekao je Koprivica

Bilić je objasnio kakva je saradnja sa medijima jer je stranica privukla veliku pažnju kako domaćih tako i regionalnih medija, koji su sledeći koraci i kakve su njihove želje.

– Naš sledeći korak je verovatno osnivanje portala i registracija kao udruženje građana – rekao je Nikola Bilić.

 

Foto: Milica Stojanac

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja