Održana Zelena debata „I priroda i društvo”

24/01/2018

 

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina „I priroda i društvo” održana je u sredu, 24. januara, u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i moderator bio je Danilo Koprivica.

Ovu, dvadesetu po redu Zelenu debatu činile su dve naizgled zasebne programske celine. U prvom delu, autor i moderator Danilo Koprivica podsetio je na najznačajnije trenutke sa prethodnih sesija i zahvalio je prof. dr Vladanu Popoviću i dr Zoranu Milankovu na izuzetno zapaženom izlaganju koje je debatu „Homeopatija i(li) medicina” učinilo najkvalitetnijom i najposećenijom u 2017. godini.

Dr Zoran Milankov, specijalista oralne hirurgije, homeopata i istaknuti član Udruženja za klasičnu homeopatiju „Haneman”, veliki je zagovornik homeopatije, ali je kao doktor klasične medicine svestan da kod pojedinih stanja pacijenata njena neadekvatna primena može više da šteti nego da koristi.

Ovom prilikom dr Milankov je upoznao publiku sa rezultatima studije tima autora koja u laboratorijskim uslovima dokazuje uticaj morfogenetskog informacionog polja fibroblasta na zdrave i na tumorske ćelije. On je potom objasnio šta se podrazumeva pod pravom homeopatijom.

– Prava homeopatija podrazumeva da homeopata prolazi određenu obuku i da nauči da radi posao homeopate, odnosno, obučava se u klasičnoj homeopatiji koja ima svoje standarde, udruženja i saradnju na svetskom nivou, gde praktično predstavlja neku vrstu nauke – objasnio je dr Milankov i naglasio da je, za razliku od kvazihomeopatije, homeopatija nastala pre oko 200 godina i potpora je klasičnoj medicini.

U drugom delu debate, Koprivica je najavio mini-seriju debata posvećenu ljudima koji su izabrali da im život u prirodnom okruženju bude svakodnevica. U naredne dve sesije, u februaru i martu, biće reči o interesantnim i uspešnim naporima triju porodica. Prva je porodica Krstić („Marinin i Vukov raj”), koja je posle mnogih putovanja po svetu za sebe osmislila skladan život sa prirodom kod Hopova.

Druga porodica, porodica Rakarić, napustila je gradsku zonu i svoju oazu našla u Rakovcu na Fruškoj gori, a porodica Đupovac je za svoj zdrav način života izabrala selo Jevremovac kod Šapca.

U sva tri slučaja reč je o obrazovanim ljudima koji su, svako na sebi svojstven način, pronašli mir i nadahnuće za skladan porodični život i uspešan profesionalni rad.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja