Održana tribina „Vanredni parlamentarni izbori u Izraelu“

24/01/2019

Tribina „Vanredni parlamentarni izbori u Izraelu“ održana je u četvrtak 24. januara u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Nemanja Starović.

Sam kraj 2018. i početak nove 2019. godine u Izraelu je obeležen krupnim političkim turbulencijama. Vladajuća koalicija koju predvodi desno orijentisana partija Likud, predvođena premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, saopštila je 24. decembra da je postignut dogovor o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora 9. aprila 2019. godine, sedam meseci pre redovnog roka.

Starović je na početku predavanja objasnio da je povod za raspisivanje vanrednih izbora bila odluka ministra odbrane Avigdora Libermana da podnese ostavku, nezadovoljan nedovoljno oštrom reakcijom vlade prema teroristima Hamasa u Pojasu Gaze, koju je sledila svojevrsna ucena ministra obrazovanja Naftali Beneta sa zahtevom da njemu bude poveren resor odbrane.

 – U Izraelu postoji opšta obaveza služenja vojnog roka koja za muškarce iznosi tri, a za žene dve godine. Muškarci do 50. godine života imaju obavezu da prisustvuju veoma čestim vojnim vežbama. Međutim, 1948. godine donet je zakon o izuzeću od služenja vojnog roka pripadnika ultraortodoksnih Jevreja – rekao je Starović.

To predstavlja stalni izvor tenzija, a polovična rešenja Netanjahuove vlade (nastavak izuzeća za učenike sa dobrim uspehom) nisu uspela da zadovolje blok religioznih partija koje mu tradicionalno pružaju podršku, kao ni kritičare iz sekularne opozicije.

U nastavku predavanja, autor je ukazao na to da je uoči predstojećih izbora politička scena Izraela veoma fragmentirana. Na opozicionoj strani najveću snagu predstavlja levičarska Cionistička unija koja je na izborima 2015. godine  dobila 24 mandata, dok je vladajućem Likudu pripalo 30 mandata.

Prema, inače, veoma učestalim istraživanjima javnog mnjenja u Izraelu, Netanjahuov Likud bi mogao da ponovi rezultat sa prethodnih izbora i da osvoji između 26 i 33  mandata. Veliki  Likudovi izazivači su Partija Ješ Atid predvodnika Jaira Lapida, za koju se predviđa 10 do 17 mandata, kao i nova Partija Izraelske Otpornosti koju je formirao bivši načelnik generalštaba Beni Ganc.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja