Održana tribina „Ukrajina: Narandžasta revolucija“

13/12/2019

Tribina „Ukrajina: Narandžasta revolucija“ održana je u petak 13. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Predrag Rajić, pravnik.

Autor je na početku podsetio da je Narandžasta revolucija iz 2004. godine u međuvremenu dobila i naziv „prvi majdan“, jer se dogodila deset godina pre drugog „majdana“ koji nam je sada mnogo poznatiji. Majdan je u tromilionskom Kijevu centralni gradski Trg nezavisnosti na kojem se ukrštaju sve važnije ulice i bulevari.

– Narandžasta revolucija izbila je na Aranđelovdan 21. novembra 2004. godine. Sveti Arhangel je zaštitnik Kijeva. Zanimljivo je da je na isti dan 2014. godine izbila i revolucija na Majdanu. Uvod u Narandžastu revoluciju počeo je još 2001. godine. Ona nije tek tako buknula sama od sebe i nije isprovocirana samo jednim događajem – rekao je Rajić.

2000.godina u Ukrajini bila je obeležena tzv. kasetnim skandalom koji je započet 28. novembra, kada je ukrajinski političar Aleksandar Moroz javno optužio predsednika Leonida Kučmu da je umešan u ubistvo Georgija Bongazea, etničkog Gruzina, osnivača jednog od najuticajnijih ukrajinskih medija, portala i lista „Ukrajinska pravda.“

Nijedan ukrajinski predsednik, pa ni Kučma, koji je uz Janukoviča najproruskiji, nije želeo da Ukrajinu u potpunosti okrene ka Moskvi. Kako su Zapad i Rusija zatezali svoje odnose, tako je politička scena Ukrajine bila sve izraženija. Još je Bžežinski svojevremeno rekao da je Rusija sa Ukrajinom evroazijska sila, a bez Ukrajine – azijska sila.

Kučma je kao vrhovni komandant vojske 2003. godine doneo akt s ciljem da se poboljšaju odnosi sa SAD. Poslao je kontigent ukrajinske vojske u pomoć Amerikancima prilikom invazije na Irak. Bilo je to u trenutku kada su tu invaziju od evropskih zemalja bojkotovale Nemačka i Francuska, a podržavale Britanija i Poljska.

Na predsedničkim izborima 2004. bila su samo dva kandidata – Viktor Juščenko (Koalicija „Naša Ukrajina“) i Viktor Janukovič (Partija regiona). Birači su se polarizovali. U drugom krugu, koji je održan (opet) na Aranđelovdan, oba štaba proglašavaju svoju pobedu dok državna komisija ćuti. Kreću masovne demonstracije pristalica Juščenka koji tvrde da je njegova pobeda pokradena.

U tzv. trećem krugu izbora (ponovljen je drugi krug) 26. decembra 2004. godine ubedljivo pobeđuje Juščenko osvojivši 15,1 miliona glasova. Janukoviču je poverenje dalo 12,8 miliona birača.

-Narandžasta revolucija imala je prvenstveno karakter socijalnog bunta, borbe protiv oligarhizacije, kao i protiv Kučme i njemu naklonjenih ljudi koje je on pokušao da dovede na vlast kako bi produžio svoj uticaj u Ukrajini. Između Narandžaste i Majdan revolucije ne može se staviti znak jednakosti ni po metodama, a ni po posledicama – zaključio je Rajić na kraju tribine.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja