Održana tribina „Savremene interpretacije geografske osovine istorije“

12/03/2016

U Kulturnom centru, na Tribini mladih, u petak, 11. marta u 16 časova, novosadski novinar i publicista Milorad Vukašinović održao je predavanje pod nazivom „Savremene interpretacije geografske osovine istorije“. Ovo je bilo treće po redu predavanje u okviru ciklusa „Razgovori o geopolitici“.

DSC_0004
Milorad Vukašinović

–Na prvoj tribini govorili smo o osnovama geopolitike i njenim najvažnijim teorijama. Drugo predavanje bilo je posvećeno misterijama sovjetske Rusije, odnosno tajnoj istoriji Sovjetskog saveza. Današnja tribina se nadovezuje na predhodne dve i nosi naziv „Savremene interpretacije geografske osovine istorije“ – objasnio je Vukašinović.
Ideja predavanja bila je da na osoben način prikaže aktuelnost „Geografske osovine istorije“, teksta engleskog geopolitičara Makindera, koji se smatra osnivačem savremene geopolitike. Kako je autor tribine istakao, u tekstu Džona Makindera, koji je objavljen 1904. godine jasno su prikazane imperijalističke težnje Velike Britanije.

–Makinderov tekst je najbolja potvrda teze da se geopolitika bavi činiocima trajnog uticaja, a osnos između prostornog i političkog je zapravo predmet geopolitike – rekao je poznati novinar i publicista.
Autor je posebnu pažnju posvetio pitanju Jugoslavije za koju je istakao da je iz političkog i geografskog ugla bila jedna izrazito atlanska tvorevina čiji je geopolitički zadatak bio da spreči nemački prodor na istok i prodor Rusije na topla mora.
Vukašinović je takođe govorio o nekoliko ugovora koji su potpisani daleko od očiju javnosti, a koji su imali presudan uticaj na dalji razvoj situacije na ovim prostorima za vreme i posle velikih sukoba koji su menjali tokove istorije.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JPySnaDBx1w[/youtube]

Foto: Ružica Berber

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja