Održana tribina „Predsednički izbori u Ukrajini; analiza rezultata“

22/05/2019

Tribina „Predsednički izbori u Ukrajini; analiza rezultata“, održana je u sredu 22. maja u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Predrag Rajić, pravnik.

Rajić je predavanje započeo podsećanjem na to da je prvi krug predsedničkih izbora održan 31. marta, a drugi 21. aprila. Dok je u prvom krugu na birališta izašlo 62,86 odsto birača, u drugom ih je bilo 62,07 odsto, što je relativno visok odziv.

Izborni rezultati drugog kruga, prema zvaničnim podacima izborne komisije, pokazali su da je ubedljivo pobedio Volodimir Zelenski, kandidat partije Sluga naroda, osvojivši 13.541.528 glasova (73,22 odsto), dok je njegov protivkandidat i dotadašnji ukrajinski predsednik Petro Porošenko, nezavisni kandidat, osvojio svega 24,45 procenata.

Rajić je u vreme izbora boravio u Ukrajini pa je imao priliku da prisustvuje, kako je rekao, spektakularnoj debati kakvu svet još nije video“. Naime, na predlog Zelenskog koji je Porošenko prihvatio, održana je velika debata na Olimpijskom stadionu u centru Kijeva.

Uz velike mere obezbeđenja, kandidati su imali svaksvoju binu sa koje su se naizmenično obraćali publici. Ispostavilo se da nije bilo potrebe za tako snažnim obezbeđenjem jer, za razliku od prethodnih izbora u Ukrajini, sukoba nije bilo ni na stadionu, a ni izvan njega.

Debata je bila vrlo oštra. Vodila se na ukrajinskom jeziku kojim Porošenko vlada bolje nego Zelenski, koji je poslednjih četiripet godina počeo da uči intenzivno ukrajinski, a inače govori ruski, engleski i hebrejski – rekao je Rajić.

Zelenski je još jedan u nizu ukrajinskih političara koji dolaze sa istoka i sa juga ove zemlje – Porošenko je sa juga, a njegov prethodnik Viktor Januković je iz Donjecke oblasti, sa krajnjeg istoka Ukrajine.

Na jugu zemlje Zelenski je dobio oko 82 odsto glasova, na severu blizu 78 odsto, na zapadu 53 odsto, a u Kijevu oko 60 odsto glasova. Uspeo je da pobedi u svim delovima Ukrajine, osim u dve oblasti u kojima je Porošenko osvojio između 55 i 70 odsto glasova.

Prva rešenja Zelenskog, po Rajićevoj oceni, bila su interesantna, pa i kontroverzna: za šefa svog administrativnog aparata, koji ima prilično visoke nadležnosti, postavio je Andrija Bogdana, koji je bio godinama advokat čuvenog Ihora Kolomoljskog, poznatog oligarha, takođe jevrejskog porekla, i zaslužnog što se „rusko proleće“ nije proširilo na Istočnu Ukrajinu.

Za Zelenskog će najveći izazov, pored odnosa sa  Moskvom, biti kako da sprovede neophodne reforme u državi, a da se, s druge strane, ne zameri oligarsima koji su veoma moćni na tom prostoru – zaključio je Rajić na kraju tribine i najavio da će tema narednih predavanja biti ukrajinska istorija.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja