Održana tribina „Predsednički izbori u Ukrajini 2019. godine“

10/04/2019

Tribina „Predsednički izbori u Ukrajini 2019. godine“ održana je u sredu 10. aprila u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Predrag Rajić, pravnik.

Na početku predavanja Rajić je podsetio da je prvi krug predsedničkih izbora u Ukrajini održan 31. marta, a da drugi sledi 21. aprila. Razmak između dva izborna kruga malo je veći nego kod nas ili u evropskim zapadnim demokratijama.

U Ukrajini je taj razmak određen, jer je potrebno oko mesec dana dok se ne obrade sve žalbe iz prvog kruga i dok sud ne kaže svoju konačnu reč. I ukrajinski političari na drugi krug gledaju kao na izbore za sebe, jer tokom perioda između dva kruga imaju dovoljno vremena da se pripreme i da pripreme taktiku.

U prvom krugu aktuelni predsednik Ukrajine Petro Porošenko nastupio je kao nezavisni kandidat uz podršku svog Bloka, nastalog posle ujedinjenja njegove političke partije Solidarnosti i Udara, ukrajinske demokratske alijanse reformi čuvenog svetskog šampiona u boksu i aktuelnog gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.

     – Glumac-komičar Volodimir Zelenski (politička partija „Sluge naroda“ koja je dobila naziv po istoimenoj seriji u kojoj je Zelenski glumio predsednika) u prvom krugu osvojio je najviše glasova (30,4%) i ide u drugi krug sa Porošenkom kome je pripalo oko tri miliona glasova (nepunih 16%). U drugi krug, sa pola miliona glasova iza Porošenka, nije prošla Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine i simbol „narandžaste revolucije“. Zanimljivo je da je ona po istraživanjima bila najveći favorit – naveo je Rajić.

Zelenski, koji nema veliko političko iskustvo, tvorac je čuvenog tv-šoua „Kvartal 95“. On je etnički Jevrejin. Godinama je imao umeren stav prema Rusiji, a posle ukrajinske revolucije „Majdan“ postao je oštriji u kritikama, ismevao je Putina, ali i lidere Majdana.

Po rezultatima prvog kruga, Zelenski je najbliži pobedi, ali njegov najveći problem je to što nema oko sebe dovoljno jasno profilisane političare i ne zna se koga bi imenovao na ključne pozicije ukoliko postane predsednik.

– Sva istraživanja u ovom momentu govore da će Zelenski pobediti lako u drugom krugu sa 70 prema 30 odsto glasova, ali ne bi me iznenadilo i da istraživači ponovo pogreše i da Porošenko uspe da „veže“ i drugi mandat – zaključio je Rajić na kraju tribine.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja