Održana tribina „Politički portret Nikole Pašića, oca srpskog parlamentarizmaˮ

25/08/2017

Održana tribina „Politički portret Nikole Pašića, oca srpskog parlamentarizmaˮ

Tribina „Politički portret Nikole Pašića, oca srpskog parlamentarizmaˮ održanaje u petak 25. avgusta u Klubu „Tribina mladihˮ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je msr Srđan Graovac, istoričar.

Na početku tribine Graovac je ukazao na to da sagledavajući prošlost moderne srpske države kroz biografije njenih eminentnih političkih delatnika, mi istovremeno proučavamo našu istoriju i svedočimo o životima ljudi koji su tu istoriju stvarali. Među svim tim velikanima srpske politike, danas se po prepoznatljivosti, kako u stručnoj-naučnoj tako i onoj široj javnosti, posebno izdvaja jedno ime.
– Reč je o Nikoli Pašiću, političaru diplomati i državniku koji je tokom svog višedecenijskog neumornog delovanja ostavio neizbrisiv trag u kolektivnom sećanju svog naroda – naglasio je Graovac .
Pašić (Zaječar, 1845 – Beograd, 1826)je rođen u uglednoj porodici. Njegov deda bio je pekar,a otac trgovac.Nikola Pašić se školovao u Negotinu, Kragujevcu i u Beogradu,gde je upisao Tehnički fakultet. U to vreme, u Srbiji je postojalo pravilo da se najdarovitiji studenti sa državnim stipendijama šalju na visoke škole u inostranstvo. Pašić se na taj način iškolovao u Švajcarskoj, gde je upoznao Svetozara Markovića i počeo da sledi njegove političke ideje.
Moderna srpska istorija je, inače, prožeta intenzivnim i dinamičnim društvenim procesima i događajima, a posebno je bilo turbulentno vreme na koje je Pašić svojim političkim radom ostavio svojevrstan pečat.
Bio je veliki protivnik kralja Milana Obrenovića. Posle neuspešne Timočke bune (1883), emigrigrao je u Bugarsku, a u Srbiju se vratio tek pošto je pomilovan posle abdikacije kralja Milana. Pašić je obavljao najvažnije državne funkcije, a njihov značaj u mnogome određivali su Pašićevo ime i autoritet.
-Bio je narodni poslanik, predsednik Narodne Skupštine, gradonačelnik Beograda, predsednika vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1921 – 1924). Samim tim, direktno je učestvovao u donošenju odluka koje su imale toliko dalekosežne posledice po sudbinu srpskog naroda da ih i danas osećamo – nabrojao je Graovac.
Treba naglasiti da je u svojoj bogatoj političkoj karijeri Pašić do Prvog svetskog rata bio premijer Srbije u četiri navrata. Tokom njegovih mandata, Srbija je izašla kao pobednik u Carinskom ratu sa Austrougarskom, zatim u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. U svojoj politici oslanjao se na Rusiju,a posle Oktobarske revolucije i na Francusku. Učestvovao je u stvaranju jugoslovenske države koju je zastupao na mirovnoj konferenciji u Versaju.

Istovremeno, Pašić je bio i dugogodišnji predsednik Narodne radikalne stranke, dugo vremena najmoćnije političke organizacije, ne samo u Kraljevini Srbiji, već verovatno na celokupnom Balkanu. Radikali su tada bili prepoznatljivi po svom političkom aktivizmu, odnosno delovanju na terenu među samim glasačima.
Danas u svetu to predstavlja temelj uspeha svih savremenih i demokratskih političkih partija. Samim tim, radikali su u Srbiji formirali prvu modernu političku stranku doslednu u svom oportunizmu monarhističkoj autokratiji poslednjih Obrenovića, Milana i Aleksandra, dok je njihov neprikosnoveni vođa, Nikola Pašić, bio istinski lučonoša demokratskih vrednosti u srpskoj kraljevini tog vremena.
– Pašić je vodio gotovo tridesetogodišnju borbu da se izgradi parlamentarni, demokratski sistem u Srbiji. Danas često slušamo tvrdnje da Srbija nije imala demokratsku tradiciju, što nije istina. Imala ju je, ali je ona prekinuta dolaskom na vlast komunista – zaključio je Graovac na kraju tribine.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja