ODRŽANA TRIBINA „IZOKRENUTI SVET – TAJNA DRUGOG SVETSKOG RATA”

20/07/2017

ODRŽANA TRIBINA „IZOKRENUTI SVET – TAJNA DRUGOG SVETSKOG RATA”

U okviru ciklusa „Razgovori o geopolitici” ,tribina „Izokrenuti svet – tajna Drugog svetskog rata”, održana je u četvrtak 20. jula u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

Autor ove izuzetno zanimljive tribine je na samom početku izneo alternativnu verziju događaja ruskog geopolitičara Dugina, u okviru studije „Konspirologijaˮ koji su prethodili 22. junu 1941. godine. Time je dao odgovor na dva vrlo važna pitanja: da li je napad nacističke Nemačke na Sovjetski Savez juna 1941. godine bio isključivo motivisan geopolitičkim razlozima, ili je reč o događaju za koji, sa ove vremenske razdaljine, možemo reći da je imao i duboko konspirološko značenje?
Vukašinović se takođe zapitao: pod uticajem kojih zakulisnih sila je zloglasni vođa Trećeg rajha Adolf Hitler doneo jednu takvu hazardnu odluku, koja je izazvala ogromne ljudske žrtve i nezapamćena materijalna razaranja?
– Prema Duginovoj teoriji, unutar Trećeg rajha postojale su dve međusobno suprostavljene geopolitičke i ezoterijske strukture koje su se borile za prevlast. Jedna struktura bila je vezana za atlantske centre uticaja (međunarodno bankarsko bratstvo), dok je druga struktura moći unutar Rajha smatrala da je „mirna slika Evropeˮ moguća jedino ukoliko se uspostavi savez sa Sovjetskim Savezom. Pakt Molotov – Ribentrop iz 1939. godine, predstavljao je trijumf takve geopolitičke orijentacije, koju su, po Duginu, veštim manevrima „agenti atlantizmaˮ srušili u junu 1941. godine – istakao je Vukašinović.
Da nije reč o naučnoj fantastici, svedoči i najnovija spektakularna knjiga generala Leonida Grigorijeviča Ivašova „Izokrenuti svet. Tajne prošlosti – zagonetka budućnostiˮ (objavljena u Rusiji 2016. godine, ali još nije prevedena kod nas), koja, ne samo da potvrđuje Duginovo konspirološko viđenje predistorije Drugog svetskog rata, nego ide i korak dalje.
Vukašinović je izneo i lično viđenje o pojavi Hitlera na istorijskoj sceni tridesetih godina prošlog veka.Ta pojava vezuje se za dva veoma bitna događajau svetu.

– Prvi događaj je povezan sa situacijom u Sovjetskom savezu kada se tridesetih godina 20. veka neočekivano za one, koji su finansirali rusku revoluciju, a to je međunarodno bankarsko bratstvo koje je finansiralo Hitlera što i nije nikakva tajna, desila konsolidacija vlasti. Staljin se učvrstio na vlasti i SSSR je počeo da deluje kao veoma ozbiljna geopolitička sila – objasnio je autor tribine.
Drugi događaj, po njegovom viđenju, vezuje se za ekonomsku depresiju u SAD-u, koja je bila okidač za promenu istorijske i društvene paradigme Amerike i i uticala je na ulazak ove velike sile u Drugi svetski rat desetak godina kasnije.
U daljem izlaganju, Vukašinović je objasnio da je general Ivašov koji je, pozivajući se na deklasifikovanu arhivu KGB-a i Ministarstva odbrane, ukazao na plan grupe nemačkih generala da još 1938. godine, uoči nemačkog napada na Čehoslovačku, svrgnu Hitlera. Pri tom, okupacija Čehoslovačke bila je posledica „neočekivanogˮ povlačenja Britanaca i Francuza. Za Ivašova nema dileme da je pad Francuske za svega tri nedelje pojačao stvaranje mita o Hitlerovoj nepobedivosti.

– Ipak, najspektakularniji deo ove knjige odnosi se na sudbinu Hitlera i njegove saputnice Eve Braun, za koje je na osnovu detaljnih forenzičkih izveštaja i svedočenja najbliže pratnje, pouzdano utvrđeno da su pobegli nekoliko nedelja pre pada Berlina u maju 1945. godine. Sovjetska obaveštajna služba došla je do sasvim pouzdanih podataka da je Hitler specijalnom podmornicom evakuisan u „Novi Švabenlendˮ, tajnu nacističku bazu koja je građena na Antarktiku, pre i za vreme Drugog svetskog rata – naveo je Vukašinović najzanimljivije detalje iz knjige generala Ivašova.
Ruski general u svojoj knjizi opisuje i neuspešan pohod Rusa 1945. godine i Amerikanaca 1947. godine, koji su u pokušaju da osvoje ovu bazu bili suočeni sa napadima iz do tada potpuno nepoznatog oružja te su bili primorani da se povuku.
Predavač je izneo i zanimljivu tvrdnju poznatog čileanskog diplomate i mistika Miguela Serana o Hitleru i njegovom povlačenju sa scene:
– U svojoj „Nemirnoj vasioniˮ on je, na primer, opisivao leteće tanjire kao tajno oružje, nastalo u laboratorijama „nacističke okultne naukeˮ. Kao i mnogi savremeni autori tvrdio je da je Hitler umro prirodnom smrću, osamdesetih godina prošlog veka- zaključio je Vukašinović.
Na kraju predavanja prikazan je tridesetpetominutni intervju generala Ivašova pod nazivom „Tajni materijali generala Leonida Ivašovaˮ u produkciji Fonda strateške kulture.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja