Održana tribina „Bliski istok u 2018.“

17/12/2018

Tribina „Bliski istok u 2018.“, održana je u ponedeljak 17. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Nemanja Starović.

Konfliktima opterećen region Bliskog istoka nije mirovao ni u godini koja je na izmaku. Autor Starović podsetio je na  građanski rat u Siriji u koji su uključeni regionalni, ali i globalni akteri i koji traje već sedam godina. Odneo je 600 hiljada života i ostavio više od 11 miliona ljudi u rasejanju.

Tokom 2018. godine, sirijska vlast potpuno je vratila  teritorije koje su bile pod vlašću tzv. Islamske države. Takođe, legalna vlada Bašara El Asada, uz podršku iz Irana i Ruske Federacije, uspela je da ovlada i svim teritorijalnim „džepovima“ u centralnim delovima Sirije. Praktično je ponovo uspostavljen teritorijalni kontinuitet.

– Najvažnije otvoreno pitanje je enklava u pustinjskim delovima kod graničnog prelaza između Iraka i Sirije gde prolazi put koji spaja Damask i Bagdad. Pored je američka vojna baza, pa je to područje izvan dostupnosti sirijskih snaga – rekao je Starović.

Ni drugo najveće žarište Bliskog istoka, a reč je o Jemenu, nije mirovalo tokom ove godine. Rat je počeo 2015. godine kao nastavak procesa započetih tokom tzv. “arapskog proleća“, kada je oboren predsednik Saleh i na njegovo mesto imenovan je njegov tadašnji zamenik Hadi sa sedištem u Adenu.

Došlo je, potom, do pobune na severu Jemena koju su poveli revolucionarni Husi, pripadnici verske zajednice, inače bliski Šiitskoj školi Islama. Njihov motiv za pobunu bilo je nepriznavanje svrgavanja predsednika Saleha. U rat se 2015. godine uključila i Saudijska Arabija na strani Vlade sa sedištem u Adenu predsednika Hadena.

   – Od tada traje brutalna agresija Saudijske Arabije na Jemen koja se ogleda u svakodnevnom bombardovanju ovih područja koje kontrolišu pobunjenici – rekao je autor tribine uz podatak da broj poginulih do sada iznosi između 60.000 i 80.000 hiljada ljudi, a u velikom broju stanovništvo, među kojim je i veliki broj dece, umire od gladi.

U nastavku predavanja, Starović je podsetio i na konflikt između Izraela i Palestinaca. Administracija Donalda Trampa je pokušavajući da reši ovaj problem, decembra prošle godine,  priznala podeljeni grad Jerusalim kao prestonicu Izraela. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Palestini i državama arapskog sveta.

    Starović je podsetio i na diplomatski sukob među članicama Saveta za saradnju u Persijskom zalivu, prevashodno između Saudijske Arabije i Katara, koji poprima karakter dugotrajnog hladnog rata.

Pritom, tzv. „igra prestola“ u samoj Saudijskoj Arabiji, usled medijski veoma propraćenog slučaja ubistva novinara Džamala Hašogija, dobija na zamahu i preti destabilizacijom najveće države Arabijskog poluostrva.

– Uz sve to, politički odnosi Vašingtona i Ankare dobijaju novu dinamiku, uslovljenu ekonomskom krizom koja je pogodila Tursku – zaključio je Starović.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja