Održana tribina „Analiza rezultata predsedničkih izbora u Gruziji“

15/12/2018

Tribina „Analiza rezultata predsedničkih izbora u Gruziji“ održana je u subotu, 15. decembra, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Predrag Rajić, pravnik.

Na početku predavanja, autor je ukratko podsetio na istorijat Gruzije koja je posle perioda u sastavu SSSR-a 1991. godine proglasila nezavisnost, a posle Revolucije ruža 2003. godine na vlast je došao Mihail Sakašvili, koji je obeležio početak 21. veka u ovoj državi vladajući u poslednjih deset godina.

U tom periodu, Gruzija se definitivno okrenula ka Zapadu i počela da stremi ka punopravnom članstvu u EU i u NATO savezu. Sa Ruskom Federacijom imala je petodnevni ratni sukob 2008. godine, kada su prekinuti svi diplomatski odnosi između dve države i ni do danas nisu obnovljeni.

Od 2013. godine, na vlast dolazi široka koalicija „Gruzinski san“, koja je za cilj imala da obori Sakašvilija, što se i dogodilo. Novi predsednik vlade postao je oligarh Bidzina Ivanišvili. U narednom periodu smenjivalo se nekoliko premijera i predsednika.

Posle velikog uspeha na parlamentarnim izborima prošle godine, vladajuća stranka „Gruzinski san“ odlučila se da na predsedničke izbore, ove godine, izađe sa nestranačkim kandidatom Salome Zurabišvilijem. Ona je pobedila u drugom krugu predsedničkih izbora osvojivši 59,52 odsto glasova, a kandidat opozicije (Jedinstveni nacionalni pokret) Grigol Vašadze dobio je podršku 40,44 procenta izašlih birača.

– Ovi rezultati govore o stabilizaciji vlasti „Gruzinskog sna“ i o činjenici da je ova stranka uspela da kompletira čitav jedan izborni proces i obezbedili kontinuitet u narednih četiri-pet godina. Pokazali su, međutim, i da su ranjivi, jer njihov kandidat nije bio blizu pobede u prvom krugu – rekao je Rajić.

Autor je predavanje završio najavom da naredni izbori u Gruziji neće biti neposredni, nego će, po ugledu na SAD, biti sproveden izborni proces elektorskog tipa.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja