Održana tribina „Akademski rad srpske dijaspore u Saveznoj Republici Nemačkojˮ

26/06/2017

Održana tribina „Akademski rad srpske dijaspore u Saveznoj Republici Nemačkojˮ

​Tribina autora i predavača, Tanasija Rajića „Akademski rad srpske dijaspore u Saveznoj Republici Nemačkoj – specifičnost i rad Prvog društva inženjera i tehničara „Nikola Teslaˮ , održana je u subotu 24. juna u Klubu „Tribina mladihˮ Kulturnog centra Novog Sada. Na tribini je učestvovao i Predrag Rajić, pravnik.

Autor tribine je naglasio da srpska dijaspora u Nemačkoj nastoji da povezivanje sa matičnom državom podigne na viši nivo i u Novom Sadu, čineći to posredstvom Kulturnog centra Novog Sada, koji okuplja relevantne mislioce iz čitavog regiona – što je pokazala i nedavna Konferencija o regionalnoj stabilnosti.

Srpska dijaspora u Nemačkoj, rekao je Tanasije Rajić na početku predavanja, nastoji da okupi srpske intelektualce, a prvenstveno je to izraženo u pokrajini Baden-Virtemberg i u Štutgartu i da pokaže da među Srbima – gastarbajterima postoji i zavidan broj intelektualaca: inženjera, advokata i lekara. Oni se bave ozbiljnim intelektualnim radom i vrlo su priznati u Nemačkoj.
– Srpska dijaspora u državama širom sveta, prema podacima iz 2012. godine, okuplja oko 4,3 miliona marljivih ljudi. Prema statističkim podacima SR Nemačke, Srbi raspolažu sa oko 60 milijardi evra likvidnog novca. Od te sume, Srbi svake godine, tri do četiri milijarde uplaćuju svojoj porodici i prijateljima u Srbiji. Taj podatak je vrlo zanimljiv i Vladi Republike Srbije, jer ukazuje na to da je više novca uplaćeno od strane dijaspore, nego preko svih banaka zajedno – naveo je Rajić.
Predavač je, zatim, podsetio da je prvi gastarbajterski talas u Nemačku stigao posle Drugog svetskog rata. Većina se nikada nije vratila u Srbiju, a njihova deca koja su se tamo rodila, uglavnom su se integrisala i asimilirala u nemačko društvo. Drugi talas je došao privremeno zbog ratnih dejstava devedesetih godina. Mali broj njih se tamo snašao, a većina se vratila u Srbiju.
– Treći talas je tzv. akademski ekonomsko-sigurnosni talas, a čine ga ljudi koji poslednjih godina, sa svojim znanjem i diplomom, nalaze svoje mesto u Nemačkoj. Oni budu lepo prihvaćeni, što je čist dobitak za nemačku državu, jer nijednog centa nije uložila u njihovo obrazovanje, a dobila je gotove stručnjake – kazao je Rajić.

U Nemačkoj danas živi oko 800.000 Srba, ali se taj broj smanjuje iz godine u godinu, jer svi oni koji prihvate nemačko državljanstvo, odriču se srpskog, više se ne ubrajaju u srpsku dijasporu, postaju Nemci.
Srbi u Nemačkoj, njih svega otprilike 10 procenata, okupljaju se oko Srpske pravoslavne crkve, svojih klubova i folklornih i akademskih društava. Udruženje „Nikola Teslaˮ postoji već desetak godina sa osnovnim ciljem da okupi još veći broj sunarodnika u toj državi, te da informiše nemačku javnost o srpskim velikanima na prigodnim akademijama, prijemima i predavanjima.
Misija tog društva u budućnosti biće stvaranje intenzivnije veze sa matičnom državom kroz održavanje poslovnih konferencija i kreiranje određenih projekata.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja