Održana promocija zbirke pesama „Zanatski dom“ pesnika Đorđa Sladoja

27/11/2019

U sredu 27. novembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, održana je promocija zbirke pesama „Zanatski dom“ Đorđa Sladoja. Pored autora, na promociji knjige govorili su pesnici Ivan Negrišorac i Želidrag Nikčević. Moderator je bio Nedeljko Mamula, organizator programa u govornoj redakciji KCNS.

Sladoje je na početku promocije publiku pozdravio kazivanjem svoje pesme „Tužbalica za izumrlim zanatima“ što je publika nagradila dugim aplauzom. Zatim je pisac Želidrag Nikčević, osvrnuvši se na Sladojevu poeziju, rekao da je on jedan od retkih autora koji su u stanju da izmene uobičajenu predstavu o našoj savremenoj poeziji.

-Sladoje je jedan od vrlo retkih pisaca koji tu lirsku scenu zaista mogu svakom novom knjigom da uzvise, da je osveže i da je učine novom i plodotvornom – kazao je Nikčević dodavši da je reč o pesniku koji svojim stihovima unapređuje i naše razumevanje savremene srpske poezije.

Nikčević je u nastavku rekao da je Sladojeva poezija angažovana i saučesnička, da poziva vrlo diskretno na solidarnost, baveći se zanatlijama sa margine društva, snagom, svežinom i pronicljivošću svog jezika, te mahinalno angažuje čitaoca, uznemirava ga i vodi do neslućenih dubina – duševnih, psiholoških, istorijskih, porodičnih i zavičajnih, njegovih hercegovačkih.

Pesnik Ivan Negrišorac istakao je da je poezija Đorđa Sladoja specifičan fenomen savremenog srpskog pesništva. Sladoje, rekao je Negrišorac, već decenijama spada u vrh najpopularnijih pesnika i može da se ponosi širokim krugom svojih poštovalaca.

– Mislim da možda samo Matija Bećković i Đorđo Sladoje mogu da se pohvale činjenicom da ih više vole ljudi koji ih slušaju, nego oni što ih čitaju. To ne znači da u čitanju nema izazova na koje rafinirani čitaoci i kritičari mogu da odgovore, na tu složenu jednostavnost njihovih stihova u kojima oni pronalaze  jezička rešenja koja su bliska svima nama – rekao je Negrišorac.

On je za poeziju Đorđa Sladoja rekao da proizilazi direktno iz onog što je realni život sa svim lomovima u duši savremenog čoveka, a osnovna komponenta je duboka ukorenjenost u svemu što srpska kultura jeste – od najvećih, prastarih, arhajskih dubina do današnjeg vremena.

U takvom ambijentu pesnik Sladoje peva boreći se da se očuvaju kulturološki i jezički koreni.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja