Održana promocija knjige pesama „Kovačica reka“ Svetozara Savkovića

31/10/2019

U četvrtak 31. oktobra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, održana je promocija knjige pesama „Kovačica reka“ Svetozara Savkovića. O knjizi su, pored autora, govorili Mirjana Štefanicki Antonić, pesnikinja i književni kritičar i Rale Nišavić, urednik i vlasnik izdavačke kuće „Bistrica“. Moderator tribine bio je Stevan Babić.

Autor je promociju započeo izražavanjem zahvalnosti Kulturnom centru Novog Sada na gostoprimstvu i publici na prisustvu, a zatim je pročitao nekoliko svojih pesama iz knjige „Kovačica reka“.

Urednik Rale Nišavić ocenio je da pesnička knjiga „Kovačica reka“ nudi više opsega posmatranja poezije, jer je Savković pesnik koji zavređuje pažnju.

U svojoj knjizi poezije o Kovačici reci, Savković zapravo otkriva svoju suštinu poetskog kazivanja, a to je kazivanje iz zavičajnog ugla – kazao je Nišavić.

Mirjana Štefanicki Antonić pročitala je svoju recenziju „Pesnika vreme ne štedi“ posvećenu Savkovićevoj knjizi. Ona je autora okarakterisala kao pisca koji „pesme sažima uz svu kosmičku pravdu i nepravdu pesnički raspojasanim vodotokom, rekom Kovačicom podno planine Ljubić“.

Zatim u ravnici, u Panoniji, svom drugom toponimskom odredištu u kojem bivstvuje i stihuje, promišlja o merljivim i nemerljivim silama Vaseljene – rekla je između ostalog Štefanicki Antonić.

Svetozar Savković je promociju završio čitanjem svojih stihova, propraćen toplim aplauzima. Rođen je 1955. godine u Kremni kod banjalučkog Prnjavora u kojem završava srednju školu. U Novom Sadu završava studije tehnike. Objavljuje poeziju i prozu u brojnim časopisima za književnost i umetnost na prostoru Jugoslavije.

Objavio je dela: Topliji deo nebaDa se živida se trajeŠumske sestrePutem do zvezdaRastojanja ili disharmonija opakog, Neobične priče“ i Nezgodna deca.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja