Održana promocija knjige „Kad govori mrtav kralj“

12/09/2019

U četvrtak 12. septembra u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, upriličena je promocija knjige publiciste i novinara Ivana Miladinovića „Kad govori mrtav kralj“. O knjizi su, pored autora, govorili: dr Mihailo Šćepanović – profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, i Petar Đurđev – direktor Istorijskog arhiva Novog Sada.

Reč je o knjizi u izdanju Kompanije Novosti koja je za kratko vreme doživela drugo izdanje, a koja sadrži do sada neobjavljene podatke o atentatu na kralja Aleksandra Karađorđevića 1934. godine u Marselju.

     Autor je u ovoj knjizi svestrano predstavio jugoslovenskog kralja i njegove ministre, obaveštajce i druge, i poznate i tajanstvene aktere. Prikazao je i ravnodušne prijatelje i ujedinjene neprijatelje i postavio pitanje: Zašto su evropski arhivi, u kojima bi se pronašao odgovor na pitanje ko su inspiratori i finansijeri atentata u Marselju, i danas zatvoreni za istraživače?

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada, kazao je da će knjiga „Kad govori mrtav kralj“ zauzimati važno mesto i predstavljati početnu tačku svakog daljeg istraživanja u vezi sa ovim istorijskim događajem.

– Jedan od najvažnijih kvaliteta ovog dela jeste korišćenje raznovrsnih izvora i naučne literature. Autor je, vešto kombinujući dosadašnja saznanja sa arhivskim istraživanjima,  načinio izuzetnu sintezu o atentatu u Marselju – rekao je Đurđev.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu dr Mihailo Šćepanović kazao je da posle skoro devet decenija od smrti kralja Aleksandra „izgleda da je ovaj kraljev otpis iz groba“ ozbiljna poruka današnjoj evropskoj civilizaciji da je više nego opasno trgovati istorijskim istinama zarad trenutnih i lokalnih interesa.

– Knjiga je pisana publicistički, ali sa osloncem na dostupna istorijska fakta. Izvodi iz literature i feljtonistike su vešto uklopljeni tako da čitaocu odslikavaju ne samo viđeno nego i ono neviđeno, što je bilo zabranjeno za gledanje. Upravo takav pristup temi čini da se ova knjiga mora čitati s dubokim promišljanjem – naglasio je Šćepanović.

Govoreći o svojim motivima da napiše ovu knjigu, Miladinović je kazao da se oni mogu prepoznati i u događaju od pre mesec dana kada u Poljsku, na obeležavanje 80-godišnjice početka Drugog svetskog rata, jedino nisu pozvani predstavnici Rusije i Srbije. Deset godina ranije, istim povodom, Parlament Saveta Evrope doneo je rezoluciju kojom su SSSR i Treći rajh izjednačeni.

   – Ovo nisu slučajna poređenja jer, po sličnim kriterijumima, atentat na kralja Aleksandra bio je potpuno zatamnjen i sedamdesetak godina nije ga bilo u evropskoj istoriji – zaključio je Miladinović.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja