Održan drugi koncert kamerne muzike „Letnje radionice za savremenu muziku“

29/08/2014

Koncertom „Velikog ansambla“ u klubu „Tribina mladih“ novosadskog Kulturnog centra, svečano je završena prva „Letnja radionica za savremenu muziku“, koju je organizovao Centar za savremenu muziku Akedemije umetnosti u Novom Sadu uz podršku KCNS i Univerziteta iz Berlina. Svoje kompozicije premijerno je predstavilo sedam mladih kompozitora: Miloš Tadić, Mihaela Katranis, Tamara Lazić, Aleksandar Alić, Aleksandra Verbalov, Mazei Silard i Volfgang Hajniger.

Važan deo „Letnje radionice“ jeste Ansambl za savremenu muziku, koji je tokom projekta radio na novim kompozicijama učesnika. Ansambl, koji broji više od 40 izvođača, ima za cilj da se profesionalno bavi savremenom muzikom, a ne samo da prati projekte koji se retko organizuju.

– Funkcija ansambla biće i da daje život savremenoj muzici, kompozicijama, ali i da stvori scenu u našem gradu. Na ovaj način mladi kompozitori uče, jer čuju zvuk muzike koju pišu. Naš grad itekako ima publiku za ovakav žanr, a postojanje ansambla pružiće mogućnost da se ona proširi – rekao je organizator radionice, Milan Aleksić.

Osim studenata i profesora muzičkih akademija iz Novog Sada i Beograda, u radionici su učestvovali i studenti i profesori iz Nemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Jedan od studenata iz Berlina čija je kompozicija otvorila koncert, Miloš Tadić, zahvalio se publici što je ohrabrila mlade kompozitore na početku njihove karijere.

– Savremena muzika nije nešto što pripada samo eliti, već je to muzika koja može da zainteresuje svakog pojedinca, i svako u njoj može da uživa – rekao je Tadić.

U deset dana, koliko je trajala Letnja radionica, održano je devet seminarskih predavanja, više od 60 individualnih časova kompozicije, oko 100 proba ansambla, kamernih sastava i solista, više od 20 samostalnih prezentacija. U okviru Međunarodnog novosadskog književnog festivala, učesnici ove radionice nastupili su osam puta, i održali dva celovečernja koncerta. Svoj rad i stvaralaštvo, mladi kompozitori, muzikolizi i izvođači, predstavili su i u kafe galeriji „Izba“, a „Letnju radionicu za savremenu muziku“, osim ostalih, podržali su i eminentni profesori i kompozitori Volfgang Hajniger i Aleksadra Verbalov.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja