Novosađani otvorili svoja srca

28/01/2014

Danas, poslednjeg dana raspusta, novosadski Kulturni centar organizovao je manifestaciju „Trg otvorenog srca“. Na samom ulazu u Katoličku portu, mogao se videti pravi mali vrtlog sreće i oduševljenja dece koju su zabavaljali klovnovi, žongleri, i ostali animatori uz novosadski ansambl „SambaNSa“ koji uvek svojim nastupom oduševe publiku.
Organizatori su pozvali roditelje i decu da dođu na ovu manifestaciju, a da kao „ulaznicu“ ponesu osmeh i poneku sitnicu – knjigu, slatkiš ili igračku, za decu štićenike Centra za socijalni rad Novi Sad i da ih ostave na štandu „KCNS – deci na dar“. Kako je program odmicao, predviđene kutije za poklone postale su male, a Novosađani su donosili sve više i više poklona i još jednom pokazali da su „otvornog srca“. 

Ovim programom Kulturni centar Novog Sada želeo je da deci kreativno ispuni poslednji dan raspusta, kao i da obeleži veoma uspešnu saradnju sa Centrom za socijalni rad u Novom Sadu, koja traje više od godinu dana. Dr Andrej Fajgelj, direktor KCNS, prilikom otvaranja manifestacije, videvši kako je malim znakom pažnje izmamljeno mnogo osmeha, ne samo na dečjim licima, istakao je da to i jeste bila željena misija, kada je na samom početku svog mandata, pre 15 meseci, inicirao saradnju sa Centrom za socijalni rad: „Izuzetno mi je drago što su danas sa nama i deca iz Centra za socijalni rad, koji su se pridružili žonglerima i klovovima. Prosto ne znam ko je bolji ovde, zvanični animatori ili vi sami. Pozvao bih vas, roditelje i decu, da u ovu centralnu pagodu, ostavite neki prilog, neki slatkiš, knjigu ili igračku. Mi smo i pre nekoliko dana imali jednu vrlo uspešnu akciju – na premijeri animiranog filma. Zamislite, taj film su pravila deca, nisu sedela ispred televizora i gledala, nego su uzeli i sami, od plastelina napravili animirani film. Ulaz za gledanje tog animiranog filma, takođe je bila igračka, slatkiš ili knjiga. Upravo smo juče bili u Centru za socijalni rad da drugarima uručimo poklone, a nadam se da ćemo im i posle ove manifestacije uručiti puno toga. Sve je to deo sada već trajne saradnje između Kulturnog centra i Centra za socijalni rad. Njom se naročito ponosimo, i nadamo se da će trajati još dugo“ rekao je Fajgelj, i ponovo deci iz Centra za socijalni rad rekao da dođu na programe Kulturnog centra, čija su im vrata širom otvorena. 
A koliko ova saradnja znači za decu iz Centra za socijalni rad, publika u Katoličkoj porti je mogla da sazna iz onoga što je rekao direktor ove institucije, Nenad Drašković: „Da biste shvatili koliko ova saradnja sa Kulturnim centrom ima za decu ogroman značaj, ispričaću vam samo jedan primer. Dok se u Kulturnom centru Novog Sada radila predstava „Mali princ“, u kojoj su pozvana da učestvuju i deca iz Centra, primećeno je kako naš Samir, ima izuzetan dar za muziku. Prvo, omogućeno mu je da svoj talenat za ritam iskaže u predstavi, potom smo ga, uz saglasnost roditelja, upisali u Muzičku školu, a on je prijemni ispit položio sa maksimalnim brojem bodova, i sada polaže dva razreda u jednoj školskoj godini. Ovako deca dobiju šansu da se njihovi talenti otkriju, da se iskažu, da se pronađu i da im se da šansa da nađu svoj put. Možda Samirov talenat ne bi bio otkriven da naša dva centra ne sarađuju na ovaj način. Zbog toga je jedna izuzetna i plemenita odluka Kulturnog centra, da zajedno pomognemo ovoj deci, nama od neizrecivog značaja i upravo se zbog toga još jednom zahvaljujem direktoru, a posebno zaposlenima u KCNS koji volonterski izdvajaju svoje slobodne vreme baveći se našom decom i rade sa njima“, rekao je Drašković.
Na oduševljenje publike, u jednom momentu je sa ansamblom SambaNSa“, nastupio i mali Samir, a bogat program na „Trgu otvorenog srca“ priredile su i „Zmajeve dečje igre“. Nastupili su: glumce Sanela Milošević i Cvetin Aničić sa predstavom “Štrumpfovi”, Nemanja Bakić sa monodramom “Priča o Tataliji” po tekstu Vesne Aleksić, muzičar Bane Rosić koji je svirao praznične i dečje pesme, kao i “Kreativni pogon” iz Novog Sada.
 
Foto: Ana Jovičić
[youtube]http://youtu.be/SsiKEo_rORs[/youtube]
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UCONtgdhhPA[/youtube]
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nGA0H6iKmVw[/youtube]
Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja