Новосађани отворили своја срца

28/01/2014

Данас, последњег дана распуста, новосадски Културни центар организовао је манифестацију „Трг отвореног срца“. На самом улазу у Католичку порту, могао се видети прави мали вртлог среће и одушевљења деце коју су забаваљали кловнови, жонглери, и остали аниматори уз новосадски ансамбл „СамбаНСа“ који увек својим наступом одушеве публику.
Организатори су позвали родитеље и децу да дођу на ову мaнифестацију, а да као „улазницу“ понесу осмех и понеку ситницу – књигу, слаткиш или играчку, за децу штићенике Центра за социјални рад Нови Сад и да их оставе на штанду „КЦНС – деци на дар“. Како је програм одмицао, предвиђене кутије за поклоне постале су мале, а Новосађани су доносили све више и више поклона и још једном показали да су „отворног срца“. 

Овим програмом Културни центар Новог Сада желео је да деци креативно испуни последњи дан распуста, као и да обележи веома успешну сарадњу са Центром за социјални рад у Новом Саду, која траје више од годину дана. Др Андреј Фајгељ, директор КЦНС, приликом отварања манифестације, видевши како је малим знаком пажње измамљено много осмеха, не само на дечјим лицима, истакао је да то и јесте била жељена мисија, када је на самом почетку свог мандата, пре 15 месеци, иницирао сарадњу са Центром за социјални рад: „Изузетно ми је драго што су данас са нама и деца из Центра за социјални рад, који су се придружили жонглерима и клововима. Просто не знам ко је бољи овде, званични аниматори или ви сами. Позвао бих вас, родитеље и децу, да у ову централну пагоду, оставите неки прилог, неки слаткиш, књигу или играчку. Ми смо и пре неколико дана имали једну врло успешну акцију – на премијери анимираног филма. Замислите, тај филм су правила деца, нису седела испред телевизора и гледала, него су узели и сами, од пластелина направили анимирани филм. Улаз за гледање тог анимираног филма, такође је била играчка, слаткиш или књига. Управо смо јуче били у Центру за социјални рад да другарима уручимо поклоне, а надам се да ћемо им и после ове манифестације уручити пуно тога. Све је то део сада већ трајне сарадње између Културног центра и Центра за социјални рад. Њом се нарочито поносимо, и надамо се да ће трајати још дуго“ рекао је Фајгељ, и поново деци из Центра за социјални рад рекао да дођу на програме Културног центра, чија су им врата широм отворена. 
А колико ова сарадња значи за децу из Центра за социјални рад, публика у Католичкој порти је могла да сазна из онога што је рекао директор ове институције, Ненад Драшковић: „Да бисте схватили колико ова сарадња са Културним центром има за децу огроман значај, испричаћу вам само један пример. Док се у Културном центру Новог Сада радила представа „Мали принц“, у којој су позвана да учествују и деца из Центра, примећено је како наш Самир, има изузетан дар за музику. Прво, омогућено му је да свој таленат за ритам искаже у представи, потом смо га, уз сагласност родитеља, уписали у Музичку школу, а он је пријемни испит положио са максималним бројем бодова, и сада полаже два разреда у једној школској години. Овако деца добију шансу да се њихови таленти открију, да се искажу, да се пронађу и да им се да шанса да нађу свој пут. Можда Самиров таленат не би био откривен да наша два центра не сарађују на овај начин. Због тога је једна изузетна и племенита одлука Културног центра, да заједно помогнемо овој деци, нама од неизрецивог значаја и управо се због тога још једном захваљујем директору, а посебно запосленима у КЦНС који волонтерски издвајају своје слободне време бавећи се нашом децом и раде са њима“, рекао је Драшковић.
На одушевљење публике, у једном моменту је са ансамблом СамбаНСа“, наступио и мали Самир, а богат програм на „Тргу отвореног срца“ приредиле су и „Змајеве дечје игре“. Наступили су: глумце Санела Милошевић и Цветин Аничић са представом “Штрумпфови”, Немања Бакић са монодрамом “Прича о Таталији” по тексту Весне Алексић, музичар Бане Росић који је свирао празничне и дечје песме, као и “Креативни погон” из Новог Сада.
 
Фото: Ана Јовичић
[youtube]http://youtu.be/SsiKEo_rORs[/youtube]
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UCONtgdhhPA[/youtube]
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nGA0H6iKmVw[/youtube]
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања