Novi Sad – otvoren grad, svečano otvaranje novosadskog paviljona u Ulmu

05/07/2014

Read this report in English

 

Prof. dr Siniša Sević, predsednik Skupštine grada Novog Sada zvanično je večeras otvorio multimedijalnu prezentaciju Novog Sada na Dunavskom festival u Ulmu i pozvao prisutne da, nakon što se upoznaju na izložbi sa bogatom kulturnom ponudom, dođu i posete Novi Sad.

Na otvaranju izložbe “Novi Sad – otvoren grad” govorio je i gospodin Peter Langer, osnivač Dunavskog festivala I director Dunavske akademije, koji je publiku podsetio na dugogodišnju saradnju između Ulma i Novog Sada.

Dr Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra Novog Sada je potom proveo goste kroz celu izložbu koja je postavljena na više od 180 kvadratnih metara i predstavio im potencijale Novog Sada za uspešno kandidovanje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Svojim prisustvom, otvaranje novosadskog izložbenog paviljona, uveličala je i Sabina Majgel, direktorica Dunavskog festivala u Ulmu. Među brojnim posetiocima su bili i ljudi iz dijaspore, kao i Nemci koji su poreklom iz Novog Sada i okoline.

Najveću pažnju izazvao je 3d model lule koju je Albert Ajnštajn 1905. godine dobio od svoga tasta u Novom Sadu, a koja je do Dunavskog festivala u Ulmu mogla da se vidi samo po specijalnom zahtevu u Muzeju Novog Sada, a nakon premijernog prikazivanja u Ulmu biće dostupan svima putem sajta Brojčane baštine Novog Sada (bbns.rs). Radi se o jednom od prvih primera 3D digitalizacije (ubrojčavanja) kulturnog nasleđa u regionu.

Pored Ajnšajnove lule, izložbe razglednica nacionalnih zajednica koje žive u Novom Sadu, izložbe povodom 150 godina od preseljenja Matice srpske u Novi Sad, i brojnih drugih segmenata prezentacije novosadske kulture u Ulmu, mlađi posetioci su najviše uživali uz zvuke novosadskih festivala koji su, takođe, prezentovani u okviru novosadskog paviljona na Dunavskom festivalu.

Međunarodni dunavski festival, Donaufest, vodeći je događaj u dunavskom regionu kada je reč o kulturnim manifestacijama i partnerstvima. Promoviše zajedništvo u različitosti, ideju kulturne saradnje i jačanje evropske solidarnosti.

 

Autor fotografija: Ljubomir Šćepanović

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja