Нови Сад – отворен град, свечано отварање новосадског павиљона у Улму

05/07/2014

Read this report in English

 

Проф. др Синиша Севић, председник Скупштине града Новог Сада званично је вечерас отворио мултимедијалну презентацију Новог Сада на Дунавском фестивал у Улму и позвао присутне да, након што се упознају на изложби са богатом културном понудом, дођу и посете Нови Сад.

На отварању изложбе “Нови Сад – отворен град” говорио је и господин Петер Лангер, оснивач Дунавског фестивала И дирецтор Дунавске академије, који је публику подсетио на дугогодишњу сарадњу између Улма и Новог Сада.

Др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада је потом провео госте кроз целу изложбу која је постављена на више од 180 квадратних метара и представио им потенцијале Новог Сада за успешно кандидовање за Европску престоницу културе 2021. године.

Својим присуством, отварање новосадског изложбеног павиљона, увеличала је и Сабина Мајгел, директорица Дунавског фестивала у Улму. Међу бројним посетиоцима су били и људи из дијаспоре, као и Немци који су пореклом из Новог Сада и околине.

Највећу пажњу изазвао је 3д модел луле коју је Алберт Ајнштајн 1905. године добио од свога таста у Новом Саду, а која је до Дунавског фестивала у Улму могла да се види само по специјалном захтеву у Музеју Новог Сада, а након премијерног приказивања у Улму биће доступан свима путем сајта Бројчане баштине Новог Сада (bbns.rs). Ради се о једном од првих примера 3Д дигитализације (убројчавања) културног наслеђа у региону.

Поред Ајншајнове луле, изложбе разгледница националних заједница које живе у Новом Саду, изложбе поводом 150 година од пресељења Матице српске у Нови Сад, и бројних других сегмената презентације новосадске културе у Улму, млађи посетиоци су највише уживали уз звуке новосадских фестивала који су, такође, презентовани у оквиру новосадског павиљона на Дунавском фестивалу.

Међународни дунавски фестивал, Донауфест, водећи је догађај у дунавском региону када је реч о културним манифестацијама и партнерствима. Промовише заједништво у различитости, идеју културне сарадње и јачање европске солидарности.

 

Аутор фотографија: Љубомир Шћепановић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања