Нови Сад и џез повезује слобода

07/11/2013

Почео је… и наставља се јубиларни, 15. по реду Новосадски џез фестивал. Када испред Српског народног позоришта угледате Виту Симурдића, Богицу Мијатовића, Анђелка Малетића, Уроша Шећерова, Лауру и Џакса, Адама Клема… а Весна Каћански, уредница музичког програма Културног центра Новог Сада баш завршава давање изјава за бројне ТВ станице „са лица места“, онда сте сигурни да поново почиње четвородневно џез уживање у граду. Управо тако је било синоћ када је Новосадски џез фестивал и званично почео након вишедневне увертире – концерата у Студију „М“, Клубу „Трибина младих“ у КЦНС, неколико пажљиво изабраних филмова у циклусу „Филм и џез“ у биоскопу Културног центра, радионицама и ове године специјално приређеном изложбом „Музеј џеза“ Мише Блама у Клубу „Трибина младих“ (који можете посетити сваког дана од 18 до 20 сати и затећи нашег легендарног џезисту као кустоса који ће вам са ентузијазмом причати о сваком експонату који сведочи о величини џеза)…

Дакле, пре 15 година је, управо захваљујући Весни Каћански, њеној упорности и организационим способностима, као и џезерској екипи окупљеној око ње и Културног центра на овом задатку, џез фестивал поново заживео у нашем граду којем је те, сада већ далеке 1998. године претила опасност да се светски џез више не чује, а то би одмах значило и младост многих генерација ускраћених не само за ову музику, већ и за то, како воли да каже Урош Шећеров, „да не открију да је џез начин живота јер он се не може слушати само тако… треба прочитати и покоју књигу, слушати преплетање разних језика, бити радознао, бити слободан“. 
Управо је због тога важан овај јубилеј јер су за ових 15 година на џезу одрастали многи млади Новосађани. Било је лепо синоћ чути како су се и оба говорника којима је припала част да отворе јубиларни џез фестивал захвалили Весни Каћански и Културном центру Новог Сада на упорности и истрајности и што су обоје говорили о слободи израза.

Фестивал је отворила чланица Градског већа за културу Миланка Бркић која је публику подсетила да се Нови Сад и Новосађани већ пуних 15 година показују да су достојни домаћини врсним музичарима које смо имали прилику да чујемо у нашем граду, захваљујућу управо овом Фестивалу. “Оно по чему су Нови Сад и џез слични јесте слобода, јер је џез на првом месту израз уметничког надахнућа, а Нови Сад је град у ком је слобода, па и слобода уметничког изражавања увек била високо вредновања и негована”, изјавила је Миланка Бркић и прогласила Фестивал отвореним.
У име уметника из света џеза, на отварању је говорио Михаило Миша Блам, џез музичар, композитор, аранжер, пријатељ Фестивала од његовог настанка, уметник који са Редакцијом музичког програма Културног центра непрекидно сарађује више од три деценије. Аплауз је одјекнуо великом салом Српског народног позоришта када је он, у маниру правог џезера, извадио из унутрашњег џепа сакоа пљоску, отпио гутљај, наздравио џезу, прогласио Фестивал отвореним, и наравно – засвирао.

Од тог тренутка, па до раних јутарњих сати, по старој доброј џем сешн традицији, џез се свирао и осећао. Вечерас све поново… поздравићемо на сцени нашег Фестивала и Ратка Дивљака који је бубњеве свирао у Новом Саду и далеке 1978. године управо у Културном центру. Џез публика зна шта то значи јер се Ратко враћа на сцену после тешке болести од које се опоравља, а за нас је изјавио: “Немате појма колико ми значи што сам поново у Новом Саду. Чињеница да свирам боље него икада говори више од било чега другог да је џез музика непревазиђени извор самог живота”.

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x-oMlU0bAUM[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RtC7DyhBCi0[/youtube]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања