Nobelovcu Orhanu Pamuku Međunarodna nagrada „Milovan Vidaković“

25/12/2016

Turski književnik i nobelovac Orhan Pamuk u prepunim prostorijama ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, primio je Međunarodnu književnu nagradu „Milovan Vidaković“, koju dodeljuje Međunarodni festival proze „PROSEFEST“, a koji već deset godina organizuje Kulturni centar Novog Sada.

Nagradu mu je uručio urednik književnog programa Kulturnog centra Novog Sada, Nedeljko Mamula. Svečanoj dodeli prisustovala je i zamenica direktora Kulturnog centra Novog Sada, Sunčica Marković.

Prošle godine, specijalna nagrada „Milovan Vidaković“ bila je uručena peruanskom nobelovcu Mario Vargas Ljosi koja mu je dodeljena u prepunoj (1.400 posetilaca) Sali Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Orhan Pamuk, koji je gost Srpske akademije nauka i umetnosti danas je posetio i Novi Sad, dok je juče bio u Beogradu. Veliki broj poštovalaca ovog književnika došao je kako bi se upoznao sa njim, ali i dobio potpis u njegovoj knjizi. Osim toga, posetioci su imali priliku i da čuju utiske koje je Pamuk stekao prilikom dolaska u Srbiju, ali i da pitaju nešto književnika.

Do sada su na srpski objavljena dela Orhana Pamuka u izdanju Geopoetike: Bela tvrđava, 2002; Novi život, 2004; Zovem se Crveno, 2006; Istanbul, 2006; Dževdet-beg i njegovi sinovi, 2007; Sneg, 2007; Crna knjiga, 2008; Muzej nevinosti, 2008; Druge boje (eseji i jedna priča), 2011; Tiha kuća, 2013; Čudan osećaj u meni, 2015 i Žena crvene kose, 2016. Orhan Pamuk je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine. Pamukove knjige prevedene su na više od šezdeset jezika.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja