Нити су „сви мушкарци исти“, нити је „проблем у женама“

20/11/2013

Студентска трибина „Да ли су ‘сви мушкарци исти’ или је ‘проблем у женама’?“ одржана је 20. новембра у клубу „Трибина младих“ у Културном центру Новог Сада. Иако је провокативни наслов трибине у делу јавности изазвао сумњу да ли ће се на овом догађају заступати само ставови који би ишли у прилог једној страни (мушкој, патријахалној и сл.), у сали пуној публике, дебата се водила готово два сата, а две жене су биле уводничарке. 

Сања Перковић Гога, психотерапеуткиња чија је једна од области интересовања и рада равноправност полова. Са својим колегом Стеваном Свилокосом основала је Удружење за заштиту мушкараца, а овом приликом је дала сјајан увод излажући проблем са којима се данас сусрећу млади мушкарци јер је друштво наметнуло низ кодова какви би они заправо требало да буду. Перковић Гога је истакла и чињеницу да мушкарци у данашње време немају, као што су некада имали, здраве узоре, већ им се кроз медије намеће низ потпуно нереалних узора. Као уводничарка, женску страну је заступала Тамара Дивљак, социолошкиња, активисткиња Центра за родне алтернативе „АлтеР” и активисткиња удружења „Женска иницијатива – Јефимија”. Иако је говорила кратко, како би касније више одговарала на бројна питања студената, Дивљак је дала основне податке о угрожености женских права данас, као и низ предрасуда које су „опште место” у данашњем друштву када је реч о женском полу.

Посебну вредност студентској трибини даје чињеница да неколико студената излаже своје мишљење о теми и овога пута је свеукупно излагање било толико инспиративно да је дискусија, која је након уводног дела била вођена, била у најмању руку онаква каква се ретко виђа на јавним скуповима овакве природе. Иако је у публици било више припадница женског пола, мушкарци су били отворенији за изношење својих ставова и искуства. Разговарало се о томе зашто младићи данас не прилазе девојкама већ „више чекају” њихову иницијативу, зашто младићи не смеју да „одбију” девојку јер су одмах проглашавани за „геја“, колико савремен мушкарац може да покаже емоције… Наравно да је тема била толико интригантна и да је било очигледно да је младима потребно да уживо причају о њој, да правог закључка није било. Закључак је да се овакви разговори наставе и да има још много тога што би млади разматрали у дебати каква је била ова. Потреба да се не седи усамљен код куће уз ТВ програм који агресивно намеће стандарде који у суштини не одговарају данашњој омладини и потреба да се не комуницира само путем друштвених мрежа била је очигледна током ове двочасовне трибине. 

Сусрети на смислене теме, разговори у изузетно пријатној атмосфери коју је током целе вечери успео да креира модератор, уједно и уредник трибине, Игор Рајњак, допринели су да се публика осећа боље излазећи са дебате него пре ње. Па, како рече један младић из публике: “Ко онда каже да не треба вратити стари добри корзо да се лепо виђамо, упознајемо и разговарамо.”

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VbqxoR4ld2g[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mG_TgtHQA7k[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања