Neispričane priče Vojislava Bubiše Simića

12/11/2014

Uvodni deo ovogodišnjeg 16. Novosadskog džez festivala nastavio se promocijom knjige „Neispričane priče“ Vojislava Bubiše Simića. Na Tribini mladih novosadskog Kulturnog centra, o ovoj knjizi govorio je dugogodišnji muzički urednik Radija Novi Sad Vitomir Simurdić, a orkestar Aleksandra Dujina je svojom muzikom oslikao reči iz knjige.

Kompozitor i dirigent, Vojislav Bubiša Simić, rođen je 1924. godine u Beogradu, gde je maturirao u Drugoj muškoj gimnaziji i diplomirao na Muzičkoj akademiji. Posle rata je osnovao amaterski džez orkestar „Dinamo“, koji je ujedno bio prvi big-bend u Srbiji. Svoju četvrtu knjigu „Neispričane priče“ napisao je inspirisan istorijskim dešavanjima, ali i promenama u džez muzici. Ova knjiga podeljena je u tri dela, u kojima autor opisuje događaje koje su pratili ovu vrstu muzike od njenog nastanka, nakon čega se osvrće i na njen početak u našoj zemlji.

– Knjiga zadrži dosta elemenata o džezu, ali i razne anegdote iz mog privatnog života. Ove priče nisu u potpunosti neispričane, njih zna moj najuži krug prijatelja, ali nisu ispričane široj javnosti. Knjiga se sastoji iz nekoliko poglavlja koja opisuju istoriju džeza u Srbiji, između dva rata, a i za vreme rata, nakon završetka rata i sve do danas – rekao je Simić, dodavši da džez nije manje popularan danas, ali da je 70-ih godina pojava novih muzičkih žanrova dosta uticala na nevidljivost džeza.

Kompozitor, aranžer i pijanista Aleksandar Dujin za svog kolegu ima samo reči hvale i sa velikim zadovojstvom pristao je da promociju knjige upriliči muzikom koja je i opisana u njoj.

– Vojislav je jedna živa enciklopedija i reč koju on napiše vredna je svake pažnje. Džez kao vrsta muzike i knjiga o njoj odlična su kombinacija i u ovom slučaju jedna druga dopunjuju. Muzika koja je odsvirana na večerašnjoj promociji direktno je povezana sa sadržajem ove knjige, na taj način želeli smo da posetiocima muzikom oslikamo ono o čemu je pisao – rekao je Aleksandar Dujin.

Ovaj istaknuti muzički umetnik bio je dirigent „Džez orkestra“ RTV Beograd, sa kojim je proputovao skoro celu Evropu i postigao velike uspehe, od kojih je najznačajnija Prva nagrada na džez festivalu u Žuan le Penu, Francuska 1960. godine. Dugi niz godina bio je stalni gost-dirigent u Pozorištu na Terazijama. Dirigovao je i horovima i simfonijskim orkestrima. Pisao je stručne članke o muzici, kao i muzičke kritike, ali i putopisne reportaže. Napisao je mnogo kompozicija različitih žanrova. Bio je predsednik Udruženja kompozitora Srbije, kao i predsednik Udruženja džez muzičara. Nosilac je Ordena rada sa zlatnim vencem i Ordena Zasluge za narod sa srebrnim zracima. Dobitnik je nagrade Zlatni beočug grada Beograda, nagrade za životno delo RTV Srbije, nagrade za životno delo džez festivala „Nišvil“, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda. Objavio je knige: Susreti i sećanja (2005), Veselo putovanje (2007) i Sentimentalno putovanje (2011).

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja