Negujmo kulturu sećanja

05/08/2015

Otvorena izložba slika Maje Familić „Holokaust“

 

Sinoć na Tribini mladih u Kulturnom centru Novog Sada otvorena je izložba slika „Holokaust“ Maje Familić. Iako nije akademska slikarka, na njenim slikama osećamo i mi ono što je ona osećala opisujući i oslikavajući taj mračni deo istorije.

Pre otvaranja izložbe, atmosferu je upotpunila kompozicija „Mazurka“ u a-molu i u f-molu Frederika Šopena koju je za publiku izvela mlada pijanistkinja Maja Rebić.

Publici se obratio i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović koji je izrazio veliko zadovoljstvo i čast što umetnica kao što je Maja Familić predstavlja svoju izložbu baš u prostoru Kulturnog centra. Istakao je da tema kojom se bavila nije nimalo prijatna, ali da je „neophodna i nasušna“.

– Hvala Maji Familić što nas uči kulturi sećanja. Ovakvi umetnici su heroji naraštaja, oni koji nas podsećaju šta nam se događalo da bismo i mentalno i fizički i nacionalno i vojnički jačali svoje odbrambene snage, jačali svoju diplomatiju, jačali svoju samosvest, jačali svoju kulturu, prevashodno kulturu sećanja, da nam se ovakve stvari ne bi ponavljale. To je od krucijalnog značaja. Današnje generacije o holokaustu, o Drugom svetskom ratu, o žrtvama, o genocidu ne znaju ništa. Ali, nisu oni krivi, krivi smo mi, stariji vaspitači, jer moramo da vrištimo o ovome da se ne bi ponovilo. A neće nam se ponoviti tako što ćemo se najpre podsetiti da se to dešavalo, a zatim osmisliti koncepciju kako da nam se to ne ponovi. Na umetničkom planu na to nas opominje Maja Familić kroz svoje potresne slike – rekao je direktor KCNS-a Bojan Panaotović.

On je takođe podržao i pohvalio izložbu, organizovanu od strane Grada Novog Sada i Foto asocijacije Vojvodine, koja se u isto vreme održava u Novom Sadu. Naime, sve prisutne podsetio je da na Trgu slobode mogu videti fotografije koje govore o „Oluji“ i strašnom stradanju koje je doživeo srpski narod tokom rata u Hrvatskoj, naglasivši da nijedan narod, ni Srbi, ni Romi, ni Jevreji, ne smeju da dozvole da budu žrtve.

Za kraj, svima prisutnima obratila se autorka izložbe Maja Familić izrazivši svoje veliko zadovoljstvo što uživa gostoprimstvo ove institucije.

– Zahvaljujem se svima vama što danas, zajedno sa mnom, delite jedan važan trenutak u mojoj umetničkoj tvorevini i u ličnom životu. Zahvaljujući svima vama, ja sam večeras dosegla najviši nivo duhovne uzvišenosti koja se ne može opisati rečima, nego se jednostavno oseća. Moji likovni radovi praćeni stihovima iz moje pete autorske zbirke poezije. Zbirka je takođe namenjena žrtvama koje su stradale za vreme Drugog svetskog rata, Srbima, Romima i Jevrejima.

O izložbi:

„Najemotivnije u njenim slikama je pruga, koja u stvari ne vodi nikuda. Vidimo jednu izgubljenu cipelu, ispalu iz voza koji odvodi nevine ljude do logora iz kojih mnogi više nikad neće izaći. Vidimo na kraju pruge nebo, u kom će mnogi tražiti spas, a mnogi će na kraju, u tom genocidu, nestati zauvek.“ (Slobodan M. Stefanović, istoričar umetnosti  i književnik)

Svi zainteresovani ovu izložbu mogu pogledati do 7. avgusta na Tribini mladih u Kulturnom centru Novog Sada.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja