Nebojša Gligorić „Superheroji 1.1“ – IZLOŽBA

28/02/2015

Poigravanje sa moćima imaginarnih junaka

Izložba slika Nebojše Gligorića „Superheroji 1.1“ otvorena je na Trbini mladih Kulturnog centra Novog Sada, a Novosađani će ovu interesantnu postavku moći da pogledaju do 8.marta. Baveći se američkom kulturom, autor je primetio da se između ideje o superherojima, koje je koristio u svojim radovima, krije i element propagande, bilo da se radi o stripovima, filmovima ili video igrama.

  Opsiujući izložbu autor je publici predstavio svoje viđenje superheroja i objasnio zbog čega su mu baš oni bili inspiracija.

– Naravno, oni su u svemu super. Supermen je otporan na metke, Betmen milijarder koji brine o bezbednosti naroda. Čini se da se u tom procesu formira laž o velikoj naciji upakovana u priču o neuništivosti i superiornosti. Kako običan čovek može da se poistoveti sa njima? Iz tog razloga u radovima se poigravam sa njihovim moćima (besmtrnošću) u modernom kontekstu umetnosti, približavajući njihove junake posmatraču barem u onoj smrtnoj suštini – rekao je Gligorić.

  Projekat čine slike većeg fomata izrađenih u ,,tradicionalnoj” tehnici ulje na platnu. Kao polaznu tačku koristio je stripove i slike starih majstora, koje između ostalog predstavljaju važne verske i mitske ,,tragedije”(Pieta, Sv.Sebastian). Deo opusa čine i radovi izrađeni u materijalu -print na kliritu- koji se mogu posmatrati i kao samostalna izlagačka celina, a koja je proistekla iz potrebe da se prvobitni koncept proširi i objedini. Ova izložba predstavlja proširenje autorove prvobitne ideje nastale krajem studija na Fakultetu primenjenih umetnosti i direktan je nastavak izložbe “Superheroji”.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja