Најављен 16. Новосадски џез фестивал

31/10/2014

Jazz festival Najavnii plakat ŠTAMPAДевет ансамбала са светске и домаће сцене представиће се новосадској публици у Српском народном позоришту на 16. Новосадском џез фестивалу, најваљено је данас на конференцији за новинаре на Трибини младих Културног центра Новог Сада. О програму и шта све посетиоци могу очекивати на овогодишњем фестивалу говорили су Весна Каћански, извршна продуценткиња фестивала и Адам Клем, члан савета Фестивала.

Предпрограми почињу 5. Новембра, а главни концертни програм трајаће три дана, од 13. до 15. новембра у Српском народном позоришту. Новосадска џез публика ће имати прилику да чују изузетне извођаче, али и младе новосадске џез бендове. Најјача имена овогодишњег фестивал биће дуо Kenny Barron и Dave Holland, музичара који су дуго свирали у оркестру Milesa Davisa, представник џез пол звука “Mat Bianco” и још једна светска џез величина, Steve Swallow.

“Покушали смо да у три дана нађемо оне који ће бити различити од музичара који су били на другим фестивалима и они који су се већ појављивали на овом фестивалу. Ове године ће, уз велике светске звезде свирати и млади новосадски музичари који се школују на европским Џез академијама, али и сјајни ансамбли из расличитих делова Европе – рекла је Каћански. Организатори 16. Џез фестивал најавили су да осим главног концертног програма, овогодишња манифестација имаће и низ пратећих програма, као и незаобилазне џем сешне. Тако ће суграђани имати прилику да осим доброг звука, у Културном центру Новог Сада виде изложбу слика Лазара Марковића и фотографија Александра Плачкова, промоцију књиге Војислава Бубише Симића, гитарску радионицу коју ће држати Gisle Torvik и дводневно предавање о џезу које ће држати еминетни музички критичар Virgil Mihau из Румуније. – Публика ће имати прилику да чује нову генрацију младих музичара која ће у будућности на музичкој сцени достићи велику популарност – додала је Каћански.

Адам Клем, члан савета Новосадског фестивала, рекао да ће концертни програм отварити једна од главних вокалних уметница из Мађарске Вероника Харча заједно са Балинтом Ђемантом.

– На овогодишњем фестивалу направили смо баланс када су музичари упитању, јер желимо да пружимо подршку и младим уметницима како из Србије тако и из региона – рекао је Клем додавши да је најглавнији адут овог фестивал јесу млади музичари који заједно са фестивалом расту.

Заинтересовани суграђани улазнице за 16. Новосадски Џез фестивал могу купити од 5.новембра на билетерници Српског народног позоришта. Цена појединачне улазнице је 800, док је комплет 2.000 динара.

Главни програм

Српско народно позориште

велика сала, 20 часова

13 – 15. новембра 2014.

ЧЕТВРТАК, 13. новембар 2014.

VERONIKA HARCSA & BÁLINT GYÉMÁNT DUO

Veronika Harcsa, glas,

Bálint Gyémánt, gitara

MAJAMISTY TRIO & FRIENDS

Maja Alvanović, klavir

Ištvan Čik, bubnjevi

Ervin Malina, kontrabas

Aleksandra Drobac, glas

Damir Bačikin, truba

Gisle Torvik, gitara

Gabor Bunford, saksofon

Uroš Šećerov, udaraljke

 

KENNY BARRON – DAVE HOLLAND DUO

Kenny Barron, klavir

Dave Holland, kontrabas

ПЕТАК, 14. новембар 2014.

MARIO ROM’S TRIO – INTERZONE

Mario Rom, truba

Lukas Kranzelbinder, kontrabas

Herbert Pirker, bubnjevi

PETER BEETS TRIO

Peter Beets, klavir

Marius Beets, kontrabas

Gijs Dijkhuizen, bubnjevi

 

MATT BIANCO

Mark Reilly, glas

Mark Fisher, klavijature

Anthony Mason, bubnjevi

Nick Cohen, bas

Michael Remy, gitara

Andrew Ross, saksofon, flauta

Shea Matthews, prateći glas

Megan Cavanaugh, prateći glas

СУБОТА, 15. новембар 2014.

LASSE LINDGREN BIG CONSTELLATION

Dirigent. LASSE LINDGREN

Trube : Antonio Geček, Darko Sedak Benčić, Zvonimir Bajević; Tromboni: Marin Ferketin, Miron Hauser;Saksofoni: Andreas Marinello alt saksofon, Mario Bočić, Vojkan Jocić, tenor saksofon, Damir Horvat, bariton saksofon; Davor Dedić / Ivan Aleksijević, klavir, klavijature, Goran Rukavina , kontrabas, bas gitara, Bruno Domiter, bubnjevi

QZAMA QUARTET

Filip Bulatović, klavir

Luka Ignjatović, saksofon

Petar Krstajić, e – kontrabas

Peđa Milutinović, bubnjevi

STEVE SWALLOW QUINTET

Steve Swallow,bas gitara

Carla Bley, Hamond 3

Chris Cheek, saksofon

Steve Cardenas, gitara

Jorge Rossy, bubnjevi

 Више информација о програму  и учесницима можете видети на сајту:   http://novisadjazzfestival.rs/

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања