Na “Tribini mladih” održano predavanje o demokratiji i autokratiji

06/09/2016

Milovan Balaban, istoričar i analitičar, održao je tribinu pod nazivom “Srpski 20. vek – demokratija i autokratija” u utorak 6. septembra u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

IMG_0898
Milovan Balaban

Cilj predavanja bio je da se predstavi razvoj demokratije i autokratije kroz istoriju na globalnom planu. Prvi deo predavanja autor je posvetio objašnjenju društvenih uređenja demokratije i autokratije sa globalnog, psihološkog i duhovnog aspekta. U drugom delu predavanja, Milovan Balaban je objasnio kako su se ova dva društvena uređenja tokom svog razvoja reflektovala na Srbiju u 20. veku. Autor je govorio o 20. veku i demokratskom poretku u Kraljevini Srbiji, uspehu u Prvom svetskom ratu koji je proizašao delom iz demokratičnosti srpskog društva, propadanju demokratije u Kraljevini Jugoslaviji, procesu koji je prouzrokovao pojavu komunističke diktature kao i o kraju jedne epohe u kojoj se tokom devedesetih godina raspala Jugoslavija.

– Oba društvena sistema, i demokratija i autokratija, potrebna su nekim društvima u određenom vremenu – naglasio je Balaban.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EkgsGZVCsqQ[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja