Muzika koja oslikava istoriju džeza

13/11/2014

Keni Baron i Dejv Holand, dan pre nastupa na Novosadskom džez festivalu

Dan pre početka 16. Novosadskog džez festivala, organizatori ove značajne manifestacije, novinarima su predstavili muzičare Kenija Barona i Dejva Holanda. Istaknuti džezeri, svoje umeće novosadskoj publici prikazaće u Srpskom narodnom pozorištu. U razgovoru sa predstavnicima medija u hotelu „Prezident“, ovaj muzički duo raspoloženo je ćaskao, pokazujući veliko uzbuđenje pred nastup.

Prvi album dueta basiste Dejva Holanda i pijaniste Kenija Barona, pod nazivom „Umetnost razgovora“ , snimljen je u septembru 2012.godine. Stvoren je sasvim slučajno, kada je dvojac nastupo u „Jazz à La Villette à la Cité de la Mysique“ u Parizu, čuo ih je producent i direktor izdavačke kuće „Universal Music Publishing France“, Žan Filipea Alara. On je bio toliko dirnut koncertom, da ih je ohrabrio da uđu u studio i snime matarijal.

Holand i Baron imaju više od 40 godina muzičkog iskustva. Danas važe za vodeće figure aktuelne moderne džez scene. Na pitanje da li je sabiranje svih muzičkih iskustava vrsta muzičkog filtriranja kroz celu karijeru ukazala da su klavir i kontrabas dovoljni za savršenstvo u muzičkom iskazu, Keni Baron kaže da to zavisi iz kog ugla gledamo.

– Sa jedne strane mogu reći da je sabiranje dovoljno, dok sa druge mogu reći da nije. Ne, zato što uvek postoji nešto više da se uradi, pretpostavljam da će se i Dejv složiti sa mnom. Svakog dana ima nešto novo, što može da se nađe i doda. Kada sviramo možemo doći do nekog novog nivoa i stepenice više – rekao je Baron, dodavši da prilika da svira sa Holandom njemu predstavlja veliko zadovoljstvo. Govoreći o karijerama i svom poznanstvu, obojica umetnika su saglasni da su se spojili u pravo vreme, da se njihov duo razvija na lep način i da za sada ne razmišljaju o proširenju svog benda. – Nismo razmišljali o proširenju, trenutno uživamo u onome što stvaramo u duetu, mada nikad ne znate šta može da se desi. Keni, osim u našem bendu, svira i u kvartetima, takođe i ja, kada su u pitanju drugi projekti, ali kada je reč o našem, sada o tome ne razmišljamo, već uživamo i stvaramo samo nas dvojica – rekao je Holand.

Rođeni u razmaku od svega tri godine, njihove su se staze mnogo puta ukrstile u Njujorku tokom 60-ih i 70-ih godina 20. veka, a sa svakim susretom, razvijalo se i divljenje jedno prema drugom. Na celom višeslojnom disku, Holand i Baron su svaku kompoziciju u velikoj meri proželi smislom džez istorije sa muzičkom srodnošću koja nagoveštava da sviraju zajedno mnogo duže od dve godine. Prvi album odražava dvogodišnje usavršavanje empatijske hemije i repertoara Holanda i Barona. Od obimnog opusa koji su odnegovali, „The Art of Conversation“ nudi deset kompozicija autorske muzike i standarda koji ilustruju njihovu pojedinačnu i kombinovanu muzičku genijalnost.

Novosađani će ove muzičke titane moći da čuju prvog dana Novosadskog džez festivala. Muzički deo programa počinje u 20 časova, nakon otvaranja izložbe fotografija Aleksandra Plačkova pod nazivom „Festval, prvih petnaest godina“. Muzički deo otvoriće Veronika Harča i Balint Đemant, nakon kojih će nastupiti “Majamisti trio i prijatelji”. Svi zainteresovani sugrađani karte mogu kupiti na bileternici Srpskog narodnog pozrišta po ceni od 800 dinara, za pojedinačnu, dok komplet za sve dane košta 2000 dinara.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja