Muzičari Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund posetili Galeriju Matice srpske

17/07/2018

Tokom svog boravka u Novom Sadu, u pauzi između muzičkih programa, u okviru osme Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund, koja se u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada održava od 14. do 21. jula, gosti iz Dortmunda su večeras (17. jula 2018. godine) bili u poseti Galeriji Matice srpske sa željom da upoznaju našu kulturu i umetnost.

Bila je to prilika da u ambijentu u kojem je izloženo naše nacionalno umetničko blago, gosti iz grada pobratima u Nemačkoj, prisustvuju prezentaciji Novog Sada kao evropske prestonice kulture 2021. Godine.

U vrtu Galerije Matice srpske, o značaju ove prestižne titule, kao i o budućim projektima, gostima iz Dortmunda govorio je stručni saradnik Vladimir Radmanović. On je podsetio da je Novom Sadu ova prestižna titula dodeljena u Briselu oktobra 2016. godine, te da je ovo prva takva titula koju je osvojio neki grad u Srbiji. Novi Sad tu titulu deli sa Temišvarom (Rumunija) i grčkim gradom Elefsinom.

Ovom titulom, Srbija se reintegrisala u evropski kulturni život. Pred Novim Sadom, najvećim gradom u Vojvodini, koji broji blizu 400 hiljada stanovnika, tri su izuzetno značajne godine koje će obilovati kulturnim dešavanjima i pripremama za 2021. godinu tokom koje će u naš grad i njegovu kulturnu ponudu biti uprte oči cele Evrope.

Među projektima koje je Radmanović predstavio gostima iz Dortmunda su: rekonstrukcija stare fabrike „Petar Drapšin“ poznate i pod imenom „Kineska četvrt,“ zatim razmena umetnika,  gostovanje kulturnih radnika u Japan, NEO festival (izvođenje klasične muzike iz dvorana)…

Gosti iz Dortmunda zahvalili su na gostoprimstvu  i istakli da su tokom ove posete još bolje upoznali bratski grad Novi Sad.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja