Mladost koja se borila za slobodu – Izložba arhivskih dokumenata „Mlada Bosna i Sarajevski atentat”

02/10/2014

„Bitno je od istorije učiti. Oni koji to ne rade, ponavljaju svoje greške. Kroz likove pripadnika organizacije „Mlada Bosna”, koji su bez ikakvih resursa i bez moći uspeli da pobede u sukobu sa najmoćnijima, sa carstvom, može mnogo toga da se nauči.  Pouka koju mladi danas u Srbiji treba da izvuku, učeći o „Mladoj Bosni“, jeste ta da je sve moguće, ukoliko se krene putem dela, stvaralaštva i borbe“, rekao je direktor Kulturnog centra, doktor Andrej Fagelj na otvaranju izložbe arhivskih dokumenata „Mlada Bosna i Sarajevski atentat“, autora Bojana Stojnića u Paviljonu zgrade Rektorata novosadskog Univerziteta.

Izloženi arhivski dokumenti posvećeni su omladini „Mlada Bosna“, borcima za slobodu i izvršiocima Sarajevskog atentata, samom činu ubistva austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, suđenju Gavrilu Principu i stradanju Srba na dan atentata i posle njega. Postavku je priredio Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Arhivom Republike Srpske.

„Izuzetna nam je čast što je Kulturni centar Novog Sada prepoznao značenje ove izložbe i obezbedio njenu postavku. Bitno je da postoje mladi i talentovani ljudi, koji razumeju koliko je istorija važna za razvijanje jednog društva. Trebalo bi i da shvate da se za razvoj društva treba boriti, i to ne samo delima, već i stvaralaštvom”, rekao je direktor Arhiva Republike Srpske, gospodin Dušan Popović, zahvalivši se Kulturnom centru Novog Sada i posetiocima koji su u velikom broju došli na otvaranje izložbe.

Izložba „Mlada Bosna i Sarajevski atentat“ jedna je u nizu koju priređuje Arhiv Republike Srpske, a kako kaže autor, sve postavke te institucije, dobile su pohvale od priznatih stručnjaka i naučnika.

„Atentat revolucionarne „Mlade Bosne“ na prestolonaslednika Franca Ferdinanda, predstavlja događaj koji  100 godina zaokuplja pažnju ne samo naučne i književne publike, već i šireg auditorijuma. Po svemu sudeći, do Velikog rata bi došlo i bez atetnata, jer se Austrougarska svakako pripremala za to“, rekao je Stojnić, dodavši da ono što su ti mladi ljudi tada učinili treba da se pamti i veliča, jer su se borili za slobodu svih nas.

Izložba „Mlada Bosna i Sarajevski atentat“ podeljena je na pet hronološko-tematskih celina: Mlada Bosna, Zaverenici i izvršioci Sarajevskog atentata, Sarajevski atentat, Julska kriza 1914. godine i Stradanja Srba u Bosni i Hercegovini. Postavka je za posetioce otvorena do 10. oktobra, svakim radnim danom i subotom od 12 č do 18 č u Paviljonu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Z1PvAp1Pft0[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=u_cbfP7St0k[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BUPaZBzsYy8[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja