MIODRAG RISTIĆ – IZLOŽBA SLIKA  

24/02/2015

 

Kombinacijom tehnika do nove forme

kropovana slika 2

Izložba slika Miodraga Ristića otvorena je u Likovnom salonu Kuturnog centra Novog Sada, a  autor ove izuzetne izložbe zahvalio se posetiocima na interesovanju za njegov rad, objasnivši im kako su dela nastala. Kombinacijom više tehnika stvorena je nova, specifična forma čiji je Ristić tvorac. Žica u prostoru koji je udubljen i oslikan, predstavlja imitaciju linija koje stvaraju različite efekte, kao što su optički, skuptularni i minimalni, a koji zajedno predstavljaju jedno kompleksno delo.

 -Moji raniji radovi, koje sam izlagao, bili su na aluminijumskim pločama, drugačije obrađeni. Tada sam ih  nazivao  „prostorne slike“. Sadašnja dela predstavljaju oblike, i izložba bi mogla dobiti naziv „pra-prostor“, jer kada subjekt posmatra sliku, njegovo oko se tada stavlja u situaciju „pra-stanja“. Na taj način ono nije definisano i nema diferencijaciju – rekao je Ristić.

Parametri koji pojašnjavaju opus najpre govore o autorovoj veličini, konsekventnosti i kauzalnosti. Višedecenijskim iscrpnim radom umetnik neguje prostor oko slike i brine o postupku nastajanja dela. Ristićeva dela pokazuju odlike gestualnog slikarstva, umnožavanje poteza i slikarstva akcije. Unošenjem dinamičnog kolorita i sitnog poteza površina se na ilizionistički način pomera.

Miodrag Ristić rođen je 1952. godine u Sarajevu. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1978. Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.  Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1982, a živi i radi u Beogradu.

Izložba traje do 8. marta.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja