MIHAJLO IDVORSKI PUPIN – PUT KA SVETLOSTI

07/10/2014

Danas u Kulturnom centru Novog Sada održana je konferencija za novinare povodom animirano-dokumentarnog filma o Mihajlu Pupinu, na kojoj su govorili direktor Kulturnog centra, dr Andrej Fajgelj, producent filma Sava Sajko, ispred  udruženja građana “Moj Heroj” i koproducent filma Radomir Čubranović, iz udruženja EU Progres iz Novog Sada. Izvršnu produkciju ovog filma potpisuje “Svako Dobro Production”.  Udruženje građana “Moj Heroj” će se prikazivanjem ovog animirano-dokumentarnog filma priključiti obeležavanju velikih jubileja tokom 2014. i 2015. godine koji se vezuju za ime Mihajla Pupina. 9. oktobra tekuće godine će se navršiti 160 godina od rođenja Mihajla Pupina, a 12. marta 2015. će se navršiti 80 godina od smrti Mihajla Pupina. UNESKO je proglasio 2015. godinu za Godinu Mihajla Pupina, koja će se obeležavati u sklopu Međunarodne godine svetlosti.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=v9Jt4tvyzr4[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DVLDBgKa-q4[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jXXMh8Frfao[/youtube]

 

Mihajlo Idvorski Pupin je jedna od najznačajnijih ličnosti istorije Srbije. Kao poznati naučnik, zadužio je čitav svet svojim izumima bez kojih svet kakvog danas poznajemo ne bismo mogli zamisliti. Kao vešt diplomata zadužio je Srbiju u mnogim oblastima. Kao profesor, zadužio je ceo svet učešćem u osnivanju mnogih naučnih institucija SAD, kao i činjenicom da su iz njegovog kabineta izašli mnogi brilijantni umovi XX veka. Kao književnik, čovečanstvu je ostavio priče koje proklamuju najbolje ljudske osobine, menjaju poglede na svet i pokazuju da se na kraju svakog tunela može naći zrak svetlosti. Kao dobročinitelj, darivao je sve čime je raspolagao i činio sve što je mogao da bi učinio svet boljim mestom za život. Zbog svega toga, Mihajla Pupina možemo sa ponosom smatrati jednim od najvećih svetskih Heroja.

Animirano-dokumentarni film “Mihajlo Idvorski Pupin- put ka svetlosti” prikazuje životnu priču čoveka koji na put ka svetlosti života kreće iz malog vojvođanskog sela, nastavlja putovati preko evropskih metropola do najzad, Sjedinjenih Američkih Država, gde nalazi svoju luku i utočište. Govori o usponima i padovima, siromaštvu i bogatstvu, usamljenosti i velikoj društvenosti, sreći i tugi. Priča nas vodi u vrtloge emocija, u naučna otkrića, u sportski duh i spoznavanje sopstvenih slabosti. Nudi nam mogućnost pronalaženja rešenja za svaki problem. Svedočenje o životu i delu Mihajla Pupina može mnogima poslužiti kao najbolji putokaz ka uspehu. Kao dokaz da je svetlost koja nam je neophodna uvek tik uz nas, samo treba da pronađemo pravi način da do nje dođemo.

Novinarska premijera animirano-dokumentarnog filma “Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti” će biti održana 27.10.2014. u Kulturnom centru Novog Sada, s početkom u 19 časova.

Premijera animirano-dokumentarnog filma “Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti” biće održana u Domu omladine Beograda 30.10.2014. s početkom u 19časova.

Jedan od najvažnijih ciljeva udruženja građana “Moj Heroj” je da se najpre školarcima, a potom i svim ostalim ljudima približe lik i delo Mihajla Pupina, stoga su zakazane besplatne projekcije u 15 gradova širom Srbije i u 30 opština Republike Srpske u saradnji sa građanskim pokretom “Pozitivna Srpska” iz Banja Luke. Prva besplatna projekcija je zakazana 1.11.2014. u Kulturnom centru Novog Sada u 19 časova.

Radnu verziju filma možete pogledati na sledećem linku.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja