Međunarodni dan animiranog filma (28. oktobar)

26/10/2013

vreme je za animacijuDan animacije ustanovljen je 2002. god. u znak sećanja na pionira kinematografije Emila Rejnoa koji je 1892. god. u pariskom muzeju  Greven izveo predstavu optičkog teatra što se smatra prvom javnom projekcijom animiranog filma.

Taj dan će u Novom Sadu biti obeležen u okviru projekta Kulturnog centra ”Vreme je za animaciju”, čiji je cilj predstavljanje ove vrste dečijeg stvaralaštva. Pored javnih časova animacije koji će kreativno povezati decu i mlade, ali i osobe sa posebnim potrebama održaće se i projekcije animiranih filmova – odabranih radova dece i mladih iz Srbije i Rusije. 

Program događanja

            10.00 – Radionica animacije za decu sa posebnim potrebama biće održana u dnevnom boravku ”Sunce” (ŠOSO ”Milan Petrović”).

            18.00 –  Javni čas animacije – Klub Tribina mladih

            19.00 – Projekcije dečijih animiranih filmova – Klub Tribina mladih

 

Na repertoaru su sledeći filmovi:

 

  1. ”Srbija” – rad učenika Karlovačke gimnazije, pod rukovodstvom studija ”Čajka-Stajka”
  2. ”Meda Miško” – Rad dece uzrasta tri godine iz vrtića ”Kockica” (Radosno detinjstvo, Novi Sad), pod rukovodstvom studija ”Čajka Stajka”
  3. ”Mesečeva serenada” – Škola animiranog filma ”Jafilm”,  Jagodina Dobitnik gran pri nagrade na festivalu animiranog filma dece i mladih Animator fest u kategoriji stvaralaštva dece do 15 godina
  4. ”Al’ je lep ovaj svet” – Rad dece iz dnevnog boravka ”Sunce”, Novi Sad
  5. ”Dobro drvo” – Škola animiranog filma Jafilm,  Jagodina
  6. ”Bumbarov let” – Rad učenika OŠ ”23. oktobar” Sremski Karlovci
  7. ”Princeza i aždaja” – Omladinsko -dečiji studio za animaciju ”Čajka-Stajka”, Rusija
  8. ”Žitije Jaroslava Mudrog” – Omladinsko-dečiji studio za animaciju ”Čajka-Stajka”, Rusija
  9. ”Devojka sa Kosova polja” – Učenici srednje škole br 232, Rusija, pod rukovodstvom studija ”Čajka-Stajka”
  10. ”Pesma o Kosovskom boju” – rad učenika Karlovačke gimnazije, pod rukovodstvom studija ”Čajka-Stajka”. Film je nagrađen zlatnom medaljom na  filmskom festivalu  dece i mladih ”Peterburški ekran” u Petrogradu (Rusija) i dobitnik je Gran pri nagrade  festivalu  animiranog filma dece i mladih ”Animator fest” u Jagodini u kategoriji stvaralaštvo mladih od15 do 18 godina. Oba festivala održana su tekuće godine.
Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja