Međunarodni dan animiranog filma i premijera projekcije „Mi živimo u Novom Sadu“

30/10/2013

U ponedeljak 28. oktobra u okviru projekta KCNS ”Mala škola animiranog filma”, namenjenom podsticanju dečije kreativnost i ostvarivanja novog vida komunikacije sa decom i među decom, obeležen je Međunarodni dan animiranog filma.

Tog dana održan je javni čas animacije u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada i u školi za decu sa posebnim potrebama ”Milan Petrović”, koji je imao za cilj da promoviše ovu vrstu filmskog stvaralaštva i da na kreativan način poveže decu i mlade, ali i osobe sa posebnim potrebama.

Kroz medij animiranog filma deci se pružila mogućnost da ostvare svoje kreativne potencijale, da nauče da koriste medije, da razviju navike međusobne komunikacije i usvoje pozitivno iskustvo rada u grupi.

Međunarodni dan animiranog filma ustanovljen je 2002. god. u znak sećanja na pionira kinematografije Emila Rejnoa, koji je 1892. god. u Parizu, na svom patentu ”optičko pozorište” predstavio ”iluminirane pantomime”, što se smatra prvom javnom projekcijom animiranog filma.

Kruna projekta “Mala škola animacije” predstavlja premijeru filma ”Mi živimo u Novom Sadu” koja je zakazana za četvrtak 31. oktobar u 17 sati u Velikoj Sali Kulturnog centra.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H4oyMPmnAjI&feature=youtu.be[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja