Међународни дан анимираног филма и премијера пројекције „Ми живимо у Новом Саду“

30/10/2013

У понедељак 28. октобра у оквиру пројекта КЦНС ”Мала школа анимираног филма”, намењеном подстицању дечије креативност и остваривања новог вида комуникације са децом и међу децом, обележен је Међународни дан анимираног филма.

Тог дана одржан је јавни час анимације у просторијама Културног центра Новог Сада и у школи за децу са посебним потребама ”Милан Петровић”, који је имао за циљ да промовише ову врсту филмског стваралаштва и да на креативан начин повеже децу и младе, али и особе са посебним потребама.

Кроз медиј анимираног филма деци се пружила могућност да остваре своје креативне потенцијале, да науче да користе медије, да развију навике међусобне комуникације и усвоје позитивно искуство рада у групи.

Међународни дан анимираног филма установљен је 2002. год. у знак сећања на пионира кинематографије Емила Рејноа, који је 1892. год. у Паризу, на свом патенту ”оптичко позориште” представио ”илуминиране пантомиме”, што се сматра првом јавном пројекцијом анимираног филма.

Круна пројекта “Мала школа анимације” представља премијеру филма ”Ми живимо у Новом Саду” која је заказана за четвртак 31. октобар у 17 сати у Великој Сали Културног центра.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H4oyMPmnAjI&feature=youtu.be[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања