Vreme je za animaciju – Kulturni centar Novog Sada 15-30. oktobar

30/09/2013

vreme je za animacijuProjekat ”Mala škola animiranog filma”  namenjen je vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, ali i samoj deci i njihovim roditeljima i svima koji žele da podstaknu dečiju kreativnost i ostvare novi vid komunikacije sa decom i među decom, odnosno, da svladaju proces stvaranja animiranog filma.

Kroz medij animiranog filma deci se pruža mogućnost da ostvare svoje kreativne potencijale, da nauče da koriste medije, da razviju navike međusobne komunikacije i usvoje pozitivno iskustvo rada u grupi.

”Bolje da se deca igraju filmom, nego film decom”(moto prve revije filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije).

 

U okviru projekta održaće se sledeća dešavanja:

1) Snimanje animiranog filma  ”Mi živimo u Novom Sadu”

2) Seminar za pedagoge

3) Proslavu međunarodnog dana animiranog filma

4) Snimanje animiranog filma ”Božićna priča”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PtTmHJZfED8&feature=c4-overview&list=UUPf-JSNXrOkEgDy80CSj3Pw[/youtube]

Konkurs za dečiju animaciju ”Novosadska azbuka”

Svi segmenti projekta odvijaju se pod rukovodstvom članova dečije-omladinskog studija za animaciju ”Čajka-stajka” iz Rusije, koji više od šest godina snima animirane filmove od plastelina i ovom zanimanju uči decu. Radovi članova studija nagrađeni su mnogim priznanjima ruskih i međunarodnih festivala dečijeg animiranog filma. Sa organizacijama iz Srbije sarađuju od 2011.g. kada su sa učenicima Karlovačke gimnazije snimili film ”Pesma o Kosovskom boju”, koji je osvojio gran pri festivala dečije animacije ”Animator fest” u Jagodini i zlatnu medalju međunarodnog omladinskog festivala ”Peterburski ekran” u Peterburgu.

Seminar za pedagoge će se održati 19. oktobra u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada. Na seminaru će biti obrađene sledeće teme: organizacija dečijeg studija za animaciju;  animacija kao vid organizovanja nastave; osnove dečije animacije.

 Obrađene teme će biti upotpunjene kroz praktičan rad.

Učesnici seminara će biti u mogućnosti da primene stečeno znanje na konkursu za animaciju ”Novosadska azbuka” gde će svaki učitelj sa svojim đacima, u svojoj školi, animirati po jedno ili dva azbučna slova uzimajući za temu animacije pojmove koji se odnose na Novi Sad, a koji počinju datim slovom. Radove ćemo objediniti u jednu veselu ”Novosadsku azbuku” koja će predstavljati Novi Sad onako kako ga vide deca svojim očima. Film će biti emitovan u okviru božićnih svečanosti 2014. god. Tom prilikom nagradićemo  najbolje radove prigodnim nagradama.  Konkurs se zatvara 15. decembra.

Svi učesnici seminara dobijaju metodički priručnik.

Snimanje animiranog filma ”Mi živimo u Novom Sadu” će se takođe održati u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada od 15-30. oktobra. Film će predstaviti Novi Sad kao kandidata za evropsku prestonicu kulture.

Pored dece na snimanje su pozvani i pedagozi koji su prošli seminar i koji žele da upotpune svoje znanje.

Osnovna tehnika snimanja filma, koju će deca izučavati  je animacija od plastelina. Ona u sebi objedinjuje igru,  ručni rad i kompjutersku tehnologiju.

Snimanja će se održavati svakog dana. Po završetku snimanja biće održana premijera  filma na kojoj će deci biti podeljene diplome i diskovi sa narezanim filmom.

Obeležavanje međunarodnog dana animacije će se održati 28. oktobra.

Ovaj dan je ustanovljen 2002. god. u znak sećanja na pionira kinematografije Emila Rejnoa, koji je 1892. god. u Parizu, na svom patentu ”optičko pozorište” predstavio ”iluminirane pantomime”, što se smatra prvom javnom projekcijom animiranog filma.

Ovoga dana biće održani javni časovi animacije na trgu kod Miletićevog spomenika i u školi za decu sa posebnim potrebama ”Milan Petrović”. Javni časovi animacije imaju cilj da promovišu ovu vrstu filmskog stvaralaštva i da na kreativan način povežu decu i mlade, ali i osobe sa posebnim potrebama.

Studio za dečiju animaciju je eho celog projekta. Biće organizovan prema ugledu na mnoge studije ovakve vrste koji postoje u Srbiji (”ŠAF”, Vranje; ”JAFFILM”, Jagodina) i koji već godinama snimaju animirane filmove sa decom, učestvuju na festivalima i osvajaju nagrade.

Ovo će biti prilika da dečija animacija pusti korene i u Novom Sadu. Radionice će se održavati dva puta nedeljno i biće otvorene kako za decu koja su prošla snimanje filma ”Mi živimo u Novom Sadu”, tako i za nove članove. Vrata nove škole će biti otvorena i za pedagoge koji u svojim školama organizuju multimedijalni studio i imaju nova pitanja i nedoumice i za sve one koji žele da se upoznaju sa dečijom animacijom.

Do kraja decembra će biti snimljen animirani film ” Božićna priča” koji ćemo emitovati u okviru Božićnih svečanosti 2014. god.

Ovo je prilika  za sve zainteresovane učesnike projekta, kako pedagoge, tako i decu, da utvrde stečeno znanje i nastave edukaciju.

Realizacija projekta će doprineti stvaranju žive stvaralačke sredine, u kojoj će deca raznog uzrasta, uz pomoć pedagoga, prenositi svoje zamisli na ekran i razvijati se stvaralački i ličnosno, stvarajući društvo zainteresovanih stvaralačkih ljudi integrisanih u kulturni život grada i zemlje.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja