MAESTRALNO DELO DAŠE DRNDIĆ – APRIL U BERLINU U IZDANJU KCNS I PARTIZANSKE KNJIGE

11/08/2020

U saradnji sa izdavačkom kućom Partizanska knjiga, Kulturni centar Novog Sada vam donosi knjigu April u Berlinu, remek-delo autorke Daše Drndić, u novopokrenutoj ediciji Integrali.

April u Berlinu mora se nazvati hibridnom knjigom. Ona jeste mešavina eseja, dnevnika, istoriografije, memoara, albuma, putopisa i romana, ali u svojoj suštini ona je narativ sačinjen od sećanja, često veoma ličnih (zar je sećanje ikada drugačije?!). Pri tom, ona neprestano invocira neku vrstu zajednice kojoj pripada, bilo po neumitnosti rođenja, bilo po izboru, odnosno umetničkom kredu, a koja se surovim delovanjem istorije neprestano kruni i osipa. U ovom smislu April u Berlinu jeste pobuna protiv shvatanja istorije kao fatuma, ona je pokušaj borbe za drugačiju istoriju, za ono što u istočnoj varijanti zajedničkog nam jezika označava razlika između istorije i povesti, između bezlične bujice i lične priče s likovima od krvi, mesa i sasvim malo moći i uticaja. Ukratko, April u Berlinu je knjiga sećanja za jednu neobičnu i nekada veoma brojnu zajednicu slobodnih ljudi u bivšoj Jugoslaviji.“ (Vladimir Arsenić)

Daša Drndić (1946, Zagreb – 2018, Rijeka), studirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao Fulbrajtova stipendistkinja magistrirala je dramaturgiju na Univerzitetu Južnog Ilinoisa, a potom je studirala i na Univerzitetu Case Western Reserve. Radila je kao urednica u izdavačkoj kući „Vuk Karadžić“, kao profesorica engleskog jezika na Narodnom univerzitetu „Đuro Salaj“ i urednica-dramaturškinja na Radio-televiziji Beograd. Doktorirala je na Sveučilištu u Rijeci, gde je na Odsjeku za anglistiku predavala modernu britansku književnost i kreativno pisanje. Objavljivala je prozu, književnu kritiku, analitičke radove i prevode u časopisima i književnim listovima te igrane i dokumentarne radio-drame.

Objavljena prozna dela: Put do subote (1982), Kamen s neba (1984), Marija Częstohowska još uvijek roni suze ili Umiranje u Torontu (1997), Canzone di guerra (1998), Totenwnade (2000), Doppelgänger (2002), Leica format (2003), After Eight (2005), Feministički rukopis ili politička parabola (2006) Sonnenschein (2007), April u Berlinu (2009), Belladonna (2012) i EEG (2016).

Fotografija: Mavric Pivk

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja