LJILJANA RIVIĆ – IZLOŽBA MOZAIKA

13/01/2015

Umetnost od kamenčića u slavu lepote života

  Izložba mozaika „Svet od izmišljene jave“ autorke Ljiljane Rivić otvorena je u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Postavku je otvorio reditelj Ivica Vidanović, dok se autorka zahvalila svima koji su došli da uveličaju ovaj događaj. „Svet od izmišljene jave“ prikazuje do sada neotkrivenu dimenziju rada Ljiljane Rivić, a posetioci su imali priliku da vide mozaike koji predstavljaju autorkin svet. Pomno posmatrajući njena dela, analizirali su kamenčiće koji su precizno složeni stvorili prelepe slike primorskih gradova i zvezdanog neba. Tako je u prepunom Malom likovnom salonu ova izmišljena java u nekoliko mozaika posetiocima raspirila maštu, i odvela ih na putovanje u mistične gradove uskih kamenih ulica.

  Reditelj Ivica Vidanović prvi put se susreo sa radom Ljiljane Rivić u Hramu Svetog Save, a njen talenat je odmah ostavio snažan utisak na njega

– Ono što je sigurno je činjenica da autorka ima izuzetnu snagu u svojim rukama sa kojima svaki kamenčić stavlja na pravo mesto stvarajući unikatna i izuzetna dela. Neka od njih krase i moje prostorije, a svaki put kada ih pogledam shvatim koliko je borba za život važna i koliku nam lepotu život pruža. – rekao je Vidanović dodavši da crkvena umetnost spada u vrhunske domete srpske umetnosti.

  Višedimenzionalnost, doslednost i mogućnost transformacije rezultati su rada i velikog talenta koji poseduje autorka. Simbol njenog stvaralaštva bio je i ostao mozaik Svetog Đorđa, a izložba „Svet izmišljene jave“, je proistekla iz sakralne umetnosti kojom se autorka uglavnom bavi.

– Svako od nas u sebi ima neki svet koji nosi, a ovo je moj koji sam želela da podelim sa drugima. Mozaici se uglavnom rade u novoizgrađenim crkvama i sakralnim objektima, a ova tehnika dovodi do duhovnog mira. – rekla je autorka.

  Ljiljana Rivić rođena je 1976.godine, diplomirala je na katedri za mozaik-zidno slikarstvo na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konservaciju u Beogradu. Na istoj akademiji završila je i master studije. Dobitnica je nagrade Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije. Radila je mozaike u kripti Hrama Svetog Save, Svetog Arhiđakona Stefana, Belog Anđela i mnoge druge. Izlagala je na mnogobrojnim izložbama i bila učesnica velikog broja umetničkih kolonija.

Izložba „Svet od izmišljene jave“ otvorena je do 17. januara.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wMM2tJzI6Jo[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QDYySN2J-N8[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja