Lečenje rečima – Psihoterapija i savetovanje u svakodnevnom životu

26/09/2014

„Bitno je da uvidi i poruke koje terapeut pruža, imaju emocionalnu rezonanciju i oslobađanje. Psihoanaliza je počela kao taktički metod oslobađanja i izlečenja, njen razvoj kreće onog momenta kada se  indivivua rodi i ima prvi kontakt sa majkom. Značaj razvoja psihoanalize je velik, posebno u prvih nekoliko godina našeg života, pa psihoanalitičari na osnovu tog razvoja znaju u kom trenutku je osoba prestala da se psihoseksualno razvija, i pokušava da otkrije uzrok toga i analizom da nađe rešenje“- rekao je doktor Željko Bibić, psihoterapeut i grupni analitičar na Pishopolisovoj tribini u klubu „Tribina mladih“ novosadskog Kulturnog centra.

Psihoterapija, čiji izraz vodi poreklo iz medicinskog modela, zastupa mišljenje da su psihički poremećaji uzrokovani biološkim procesima. Ovakva vrsta paradigme je psihoterapiju ograničila, pa se smatralo da je ona primenljiva samo na bolesne ljude. Međutim, mišljenje stručnjaka danas govori da je psihoterapija suviše dobra da bi se ograničila samo na bolesne ljude. Njen postupak pokazao se kao veoma koristan i za mentalno zdrave ljude koji imaju psihosocijalne probleme. Prema rečima dr Željka Bibića, psihoterapija ne mora nužno biti metoda lečenja, već se može koristiti preventivo, da pomaže razvoju i stabilnosti ličnosti. Osim što teži da individua ide ka tome da se bolje oseća, ona takođe stvara olakšanje u međuljudskim odnosima. Terapeut, zajedno sa osobom koja dolazi na psihoterapiju, radi na njegovim problemima, zastojima, smetnjama u psihičkom funkcionisanju, ali i na međusobnom uvažavanju, ravnopravnosti i odnosu. Kako proces odmiče, osoba vraća samopouzadnje i bez straha da će biti odbačena ili osuđivana, postaje ono što jeste. Psihoterapeut, Zoran Milivojević, kaže da svaka osoba ima određeni potencijal, koji se kroz psihoterapiju otkrije, razvija, i nakon toga ona nastavi da taj potencijal neguje.

 „Sa potencijalima se ulazi u novi svet, u interakciji sa sredinom ostvaruje se novi potencijal. Naši potencijali u jednom periodu života zavise od okruženja, nakon čega se, u drugom periodu, sami povećavamo i stvaramo nove. Psihoterapeuti šalju određene poruke, na taj način utiču na pacijente i sugerišu im koje potencijale da razvijaju i neguju.“ rekao je Milivojević, dodavši da osim individualne terapije postoji i grupna, koja u poslednjem periodu daje dobre rezultate.

 Psihoterapija pomaže da se na kreativan i uzbudljiv način osoba suoči sa najrazličitijim problemima i teškoćama, zaključeno je na Tribini.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja