ANSAMBL „ŠEL K`FIR“ – KONCERT

23/01/2015

Jevrejska muzika predstavljena Novosađanima

 Click here to read this text in English

  Pred punom salom Tribine mladih članovi kvarteta „Kol Šel K`fir“ održali su koncert, u okviru programa obeležavanja sećanja na žrtve Novosadske racije 1942. godine koji organizuje Kulturni centar Novog Sada pod nazivom „Ledena tišina govori“. Publika je imala priliku da čuje izbor iz njihovog bogatog repertoara, i tako se bolje upozna sa jevrejskom muzikom.

  Osnivač i muzički rukovodilac kvarteta, diplomirani muzički umetnik, klarinetista sa zvanjem mastera u struci Leon Kajon, rekao je da su na koncertu izveli uglavnom tradicionalne melodije. Bilo je tu pesama sa verskim tekstovima, obrađenih za kvartet, klasičnih kompozicija za ples, nekih tradicionalnih pesama koje se izvode pri venčanjima… Gledali su, kako je dodao Kajon, da uzmu „po parče“ iz svih oblasti života u kojima se muzicira, i da na taj način predstave celu lepezu različitih vrsta jevrejske muzike, kako bi dali svoj pečat celoj manifestaciji koja je od velikog značaja za Novi Sad.

  Kvartet je osnovan 2008. godine sa idejom da se jevrejska muzika približi nejevrejskoj populaciji kroz specifične aranžmane koji su „kamernog“ tipa, ali ansambl nastupa i koncertantno, u pojedinim klubovima uz nešto opušteniju atmosferu. Cilj im je da stvaraju muziku koja će moći da se izvodi u različitim prilikama. Trenutno nastupaju u sastavu: Leon Kajon (klarinet), Julija Bal (klavir), Bojana Jovanović (violina) i Mirjana Lalošević (violončelo).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1b2Wx_nXe_M[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cIuaQjmPKCY[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja