Kulturni centar ugostio umetnike iz Rusije – negovanje tradicije i prijateljstva

29/05/2016

Na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada u subotu 28. maja upriličen je celovečernji program na kojem su koncerte i nastup održali muški hor Ipatjevskog manastira iz Kostrome i moskovski kozački ansambl „Živa Rus“.

DSC_0012
Leonid Petrovič Rešetnikov

Gosti iz Rusije priredili su novosadskoj publici nezaboravan nastup pred punom „Tribinom mladih“. Prisutnima se u ime ruske delegacije obratio Leonid Petrovič Rešetnikov, generalni direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja iz Beograda.

-U ime delegacije i svoje lično ime želim da se zahvalim svima koji su došli i da vam poželim prijatno i ugodno veče. Velika je čast biti ovde – rekao je Rešetnikov.

Program je počeo duhovnim pesmama u izvođenju muškog hora Sveto-Trojickog Ipatjevskog manastira iz mesta Kostroma poznatog po tome što iz njega potiče prvi car iz dinastije Romanov, Mihail Fjordovič. Hor je osnovan 2010. godine i peva na prazničnim bogosluženjima. Njegov sastav čine 16 članova, a dirigent i rukovodilac je Nikolaj Maljcev, koji je istakao da je ovo njihovo prvo gostovanje u Srbiji.

DSC_0073
Hor Ipatjevskog manastira iz Kostrome

Posle hora publici se predstavio moskovski kozački ansambl „Živa Rus“. Posetioci su imali priliku da vide autentične kozačke nošnje i da kroz pesmu i igru saznaju nešto više o ruskoj kulturi i tradiciji koje neguje ova grupa.

– Osnovani smo 1996. godine, naši članovi su kozaci iz različitih delova zemlje koji žive u Moskvi. Pevamo stare kozačke pesme i bavimo se nekim vidom istraživanja. Svi članovi su profesionalni pevači, etnografi koji se bave prikupljanjem starih pesama i njihovim zapisivanjem. U Novom Sadu smo bili pre šest godina, nastupili smo u okviru programa kojim se obeležava Dan pobede – objasnila je Galina Varšavska, rukovodilac ansambla.

DSC_0106
Kozački ansambl „Živa Rus“

Istog dana u Kikindi je delegacija obišla obnovljeno groblje Belogardejaca, a u toku današnjeg dana posetiće i Sremske Karlovce.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja