Kulturni centar Novog Sada poziva medije i građane na Konferenciju o regionalnoj stabilnosti

22/05/2017

Konferencija o regionalnoj stabilnosti održaće se 9. juna 2017. godine u 12 časova u Kulturnom centru Novog Sada. Ova konferencija predstavlja jednu vrstu okruglog stola, gde će na temu regionalne stabilnosti, saradnje i dobrih odnosa na postjugoslovenskim prostorima, govoriti vrsni i eminentni intelektualci iz regiona, koji su priznati i izvan postjugoslovenskih i balkanskih okvira. Reč je o stučnjacima iz različitih  oblasti kao što su: književnost, filozofija, istorija, pravo, političke nauke, ekonomija… (prof. dr Tvrtko Jakovina; prof. dr Dejan Jović; politički filozof Dragoljub Kojčić; prof. dr Ivo Visković; advokat i nekadašnji ministar pravde u Vladi Crne Gore Dragan Šoć; književnik Muharem Bazdulj; prof. dr Selmo Cikotić; etnolog i antropolog, prof. dr Božidar Jezernik i finansijski ekspert i direktor sektora u Narodnoj banci Crne Gore, dr Marijana Mitrović Mijatović).

U susret konferenciji, direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović govorio je o idejnoj srži ovog događaja i očekivanjima KCNS-a kao organizatora.

Direktor KCNS-a, Bojan Panaotović

– Osnovna poruka konferencije jeste poruka mira, saradnje i stabilnosti iz kojih proističe bolji i kvalitetniji život za ljude u regionu. U planu je da se konferencije, ovakve ili slične tematike, održavaju svake godine u isto vreme, s proleća i to na Tribini mladih – rekao je Panaotović.

Kako ističe Panaotović, izbor učesnika za ovogodišnju konferenciju je bio prilično težak, a razlog tome je što u zemljama regiona postoje izuzetni intelektualci evropskog i svetskog ranga – No, pošto se konferencija očekuje i u godinama koje slede, mnogi od onih koje smo želeli da pozovemo ove godine, a nismo, pozvaćemo sledeće – istakao je direktor Kulturnog centra.

Naposletku, Panaotović je uputio srdačan poziv Novosađanima i svim ljudima dobre volje, istakavši značaj njihovog interesovanja i prisustva ovoj konferenciji.

– Učesnici ovogodišnje Konferencije iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo, izvanredno znanje i obrazovanje, a poznati su široj javnosti u regionu. Posetioci će imati priliku da čuju zanimljivo, kvalitetno, sadržajno i primereno izlaganje svakog učesnika, te smo uvereni da će na Konferenciji mnogo toga naučiti i sa iste otići zadovoljni – naglasio je Panaotović.

prof. dr Dejan Jović

Diplomirao 1990. godine na FPZG-u, magistrirao u Ljubljani (1994) i Mančesteru (1995), doktorirao na London School of Economics (LSE, 1990). Bio Jean Monnet Fellow na European University Institute (2000), a potom od 2000. do 2010. godine docent na Sveučilištu Stirling u Škotskoj (UK). U tom razdoblju bio je osnivač i direktor Instituta za proučavanje evropskog susedstva (od 2003. do 2009). Od 2009. do 2014. godine bio je izvanredni, a od 2014. godine je redovni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Glavni i odgovorni urednik Političke misli od 2013. godine. Od 2012. do 2016. godine, voditelj Odsjeka za međunarodne odnose i diplomaciju. Od 2014. do 2016. godine predsednik Upravnog veća Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Bio je posebni savetnik ministru (ministarki) vanjskih (i evropskih) poslova od 2004. do 2006. godine i glavni analitičar Predsednika Republike Hrvatske od 2010. do 2014. godine. Na FPZG-u predaje predmete: Uvod u studij međunarodne politike (na 1. i 2. godini studija), Politics and Society in Soytexeast na 3. i 4. godini dodiplomskih studija, kao i Analizu vanjskih politika na diplomskom studiju. Predaje na dva specijalistička studija (Diplomacija, AMES), na oba doktorska studija koja se izvode na FPZG-u. Odlukom Senata Beogradskog univerziteta 2015. godine je izabran za gostujućeg profesora na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

Dragoljub Kojčić

Dragoljub Kojčić, politički filozof, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Beogradu, diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bavi se političkom filozofijom i političkom teorijom. Autor je studija na temu liberalizma, knjige Strela vremena i horizont slobode, kao i monografije Damjan Đakov. Nekoliko nedelja pre imenovanja na čelo Zavoda postao je na predlog RRA i član Programskog odbora RTS-a. U njegovoj radnoj biografiji piše da je kao diplomirani filozof 1990. godine pokrenuo list za politiku, kulturu i ekonomiju Država, a kasnije bio glavni i odgovorni urednik. Učestvovao je u osnivanju Instituta za geopolitičke studije 1996. godine i bio urednik u Srpskom književnom glasniku. Bio je zamenik ministra u Ministarstvu za veze sa Srbima van Srbije (od oktobra 2000), od 2004. do 2007. poslanik u Skupštini Republike Srbije; a istovremeno i na čelu Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Utemeljivač je magazina Zenit, čiji su kolumnisti bili i Noam Čomski i Umberto Eko.

prof. dr Ivo Visković

Ivo Visković, doktorirao je međunarodne odnose, a najveći deo svog radnog veka proveo je na beogradskom Fakultetu političkih nauka, prošavši hijerarhiju od asistenta do redovnog profesora. Predavao je Spoljnu politiku Jugoslavije i međunarodne odnose, te bio šef Katedre za međunarodne studije. Karijeru je gradio obrazujući diplomate, pa se i danas mnogi njegovi studenti bave tim poslom u predstavništvima Srbije širom sveta. Posle političkih promena u Srbiji 2000. godine, postao je prvi ambasador SRJ, a kasnije i SCG u Ljubljani. Kada je završio četvorogodišnji mandat, 2004. godine nasledio ga je crnogorski kadar, a Visković se vratio na fakultet. Od 2009. do 2013. godine bio je ambasador Srbije u Nemačkoj.  

Muharem Bazdulj

Muharem Bazdulj je novinar, prevodilac i književnik. Rođen je u Travniku, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu engleski jezik i englesku i američku književnost. Književne i publicističke tekstove objavljuje u časopisima i listovima: Abraham, Dani, Iza, Lica, Oslobođenje (Sarajevo); Kolaps (Mostar); Divan (Travnik); Reporter (Beograd–Banjaluka); Vreme (Beograd); Feral Tribune (Split); Novi Omanut, Pontes, Zarez (Zagreb); Bal Cains (Ljubljana); Forum, Naše Pismo (Skolje); World Press Review (New York). Član je uredništva časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umetnosti Tvrđa (Zagreb). Knjige su mu prevedene i objavljene i na nemačkom, engleskom i poljskom jeziku, a priče i eseji na još desetak jezika. Prevodio, između ostalog, eseje Pola Ostera, Salmana Rushdiea i poeziju Josifa Brodskog, Filipa Larkina i Ričarda Vilbura. Između ostalih, autor je sledećih knjiga: One Like a Song (1999), Druga knjiga (2005), Heroes (2007), April na Vlašiću (2011), Sjetva soli (2016), Đaur i Zulejha, Byron and Beauty (2016)…  

prof. dr Selmo Cikotić

Selmo Cikotić je bosanskohercegovački političar poreklom iz Crne Gore. Završio je vojnu gimnaziju “Bratstvo i jedinstvo” u Beogradu, a zatim i Vojnu akademiju 1986. godine u Zadru. Takođe je specijalizovao engleski jezik u Centru za strane jezike u Beogradu. Godine 2004. je magistrirao odbranu i sigurnost na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1986. godine kao aktivno vojno lice u Školskom centru PVO u Zadru, gde ostaje sve do početka rata u Bosni i Hercegovini kada dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Do 1994. godine ostaje u BiH kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Te godine postaje vojni ataše Republike BiH u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1997. do 1999. godine vrši funkciju načelnika Odjela za obuku u Zajedničkoj komandi Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. Do 2000. godine je bio šef kabineta Zamenika ministra odbrane Federacije Bosne i Hercegovine, a zatim i zamenik komandanta Prvog korpusa Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. Od 2001. do 2004. godine je i komandant Prvog korpusa. Posle opštih izbora 2006. godine, Parlamentarna skupština je Cikotića izabrala za Ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

prof. dr Tvrtko Jakovina

Tvrtko Jakovina, redovni je profesor Svjetske povijesti 20. stoljeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Napisao je knjige: Socijalizam na američkoj pšenici (MH, 2002), Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945-1955 (Profil/Srednja Europa, 2003), Treća strana Hladnog rata (Fraktura, 2011), Trenuci katarze. Prijelomni događaji XX stoljeća (Fraktura, 2013) i uredio knjigu Hrvatsko proljeće, četrdeset godina poslije (Sveučilište u Zagrebu/Centar Tripalo, 2012). Jakovina je autor niza članaka o spoljnoj politici Titove Jugoslavije, hrvatskoj i jugoslovenskoj povesti 20. stoleća. Knjige su mu nagrađivane državnim nagradama: 2004. i 2014. godine, dobitnik je nagrade Kiklop (2013) i Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika. Tvrtko Jakovina diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pohađao je i University of Kansas, bio je Fulbright Visiting Researcher na Georgetown University u Vašingtonu, usavršavao se na Boston Colege-y. Magistrirao je na Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji. Bio je visiting fellow na London School of Economics.

Dragan Šoć

Dragan Šoć, advokat i nekadašnji ministar pravde u Vladi Crne Gore. Završio je Pravni fakultet u Podgorici, pravosudni ispit položio 1983. godine. U spisku dugogodišnjeg radnog angažmana obavljao je sledeće dužnosti: pravnik u preduzeću Industrijaimport – Mašinopromet Podgorica; višegodišnji poslanik u Skupštini Republike Crne Gore počev od 1993. godine, sa prekidom u periodu od jula 1998. godine do kraja 2000. godine kada je obavljao funkciju ministra pravde u Vladi Republike Crne Gore. Bio je poslanik u Skupštini SRJ 1996. i 1997. godine, a u Skupštini SCG od 2002. do maja 2006. godine. Funkciju Predsednika Narodne stranke obavljao je od marta 2000. godine, do maja 2005. godine.

prof. dr Božidar Jezernik

Božidar Jezernik, rođen 1951. godine u Novom Mestu (Slovenija), je redovni profesor kulturne antropologije na Odseku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Diplomirao je na Pravnom fakultetu (1977), magistrirao (1982) i doktorirao (1987) na Filozofskom fakultetu. Od 1988. do 1992. godine i od 1998. do 2003. godine je bio predsednik odeljenja za etnologiju i kulturunu antropologiju na Filozofskom fakultetu, od 2003. do 2007. godine dekan na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. U središtu Jezernikovog naučnog rada je etnološko i antropološko istraživanje Balkana i Istočne Evrope. Kao svetski priznat autoritet u oblasti kulturne antropologije, autor je mnogobrojnih naučnih studija objavljenih i prevedenih na više jezika, među kojima su najpoznatije: Imaginarni Turčin (2010), Divlja Evropa (2004), Zemlja u kojoj je sve naopako (2000), Non cogito ergo sum (1994), Borba za opstanak (1983)  i druge. 

dr Marijana Mitrović Mijatović

Diplomirala na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Magistrirala iz oblasti institucionalne ekonomije na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore. Doktorske studije, sa stipendijom USAID-a kao student generacije, završila u Sjedinjenim Američkim Državama na George Mason Univerzitetu, a doktorsku disertaciju odbranila na Fakultetu za finansije, biznis i administraciju u Beogradu. Pridružila se Centralnoj banci Crne Gore 2003. godine, gde i sada radi na poziciji Direktora sektora zaduženog za monetarnu politiku (finansijska stabilnost istraživanja i statistiku). Radila je kao ekonomski analitičar na Institutu za strateške studije i prognoze iz Podgorice, kao i istraživač u Međunarodnom Monetarnom Fondu, u Vašingtonu, DC, USA. Od 2010. godine je Sekretar nacionalnog Savjeta za finansijsku stabilnost, od 2013. godine član pregovaračkog tima Crne Gore sa EU (poglavlje 4) dok je akademsku karijeru započela 2014. godine kao docent na Fakultetu za međunarodni biznis, ekonomiju i finansije na Univerzitetu Donja Gorica. Udata je i ima troje dece.

Danilo Koprivica – moderator

Rođen 1964. godine u Vrbasu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Vojni rok odslužio je  na ostrvu Vis 1982/83. godine. Nostalgični učesnik (ne i udarnik) radnih akcija, izviđačkih pohoda i ferijalnih susreta. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na novinarsko-komunikološkom smeru. Živi u Novom Sadu od 1996. godine.

Poseduje desetogodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama u bankarstvu (korporativne komunikacije, marketing i odnosi sa javnošću) i petnaestogodišnje preduzetničko iskustvo u oblasti komunikacijskog savetovanja. Dobitnik je priznanja „Kapetan Miša Anastasijevićˮ za doprinos unapređenju korporativnog imidža kompanije (2007).  Funkcije koje je obavljao i projekti na kojima je učestvovao: 2003. godine – stručni član komisije PIV-a za osnivanje i razvoj elektronskih medija APV; 2002-2004. godine – autor kolumne „Inspektor PiaRoˮ (New Deal); 2009-2012. godine – obavljao funkciju člana i zamenika predsednika Programskog odbora Radio-difuzne ustanove Vojvodine (iz redova stručnjaka); 2011. godine – autor nacrta projekta i akcionog plana „U susret evropskoj prestonici kulture VisioNS (Novi Sad) 2020ˮ ; autor i moderator programa „Zelena debata”, posvećenog kulturi urbanog življenja, koji se već drugu godinu realizuje uz podršku Kulturnog centra Novog Sada.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja