Kulturni centar Novog Sada podržava inicijativu za uvođenje statusa roditelj-negovatelj

01/01/2013

Direktor Kulturnog centra Novog Sada dr Andrej Fajgelj i kantautor Vlado Georgiev posetili su učenike ŠOSO „Milan Petrović“ na Novom naselju. Tom prilikom oni su potpisali peticiju za amandman roditelj–negovatelj koju je pokrenulo Udruženje „Sreća“ u saradnji sa Udruženjem „Život“ i drugim udruženjima, kako bi se pomoglo roditeljima dece sa posebnim potrebama.

– Kultura nije samo negovanje umetnosti ili dobrih manira, već je kultura način na koji živimo i koja je nezamisliva bez poštovanja ljudi, života i dostojanstva. Kulturni centar u znak solidarnosti, danas staje iza ideje koju su inicirala mnogobrojna udruženja kako bi se izjednačila prava roditelja i negovatelja. Mi danas šaljemo poruku da država treba da podrži roditelje dece sa posebnim potrebama, a ovu peticiju potpisujemo upravo zato što smatramo da niko ne može da brine o deci kao što to čine njihovi roditelji  – izjavio je direktor KCNS dr Andrej Fajgelj.

Priznavanjem statusa  roditelja negovatelja zakonom bi bilo sprečeno da deca u situacijama teške bolesti i invaditeta budu nužno izmeštena iz svojih primarnih porodica. Omogućavanjem ovog statusa roditelju bila bi ujednačena ili čak i umanjena mesečna davanja države, a dete i roditelj ne bi imali zahteve za ostvarivanjem prava socijalne zaštite.

[youtube 2f_wmKXGCP0&list=PLuy-ldC1mvrpFveCfylIjdvU-Llm9jksm&index=2 nolink]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja